Počet obětí výbuchů v Číně stoupl na 112, pohřešují se desítky požárníků

Středeční výbuchy nebezpečného materiálu v čínském přístavním městě Tchien-ťin si vyžádaly nejméně 112 mrtvých. Pohřešuje se 95 lidí, většinou požárníků. Aktuální počty obětí, které však pravděpodobně ještě výrazně porostou, zveřejnila oficiální čínská agentura Nová Čína. Místní činitelé k tomu uvedli, že totožnost se zatím podařilo určit u 24 z obětí.

Nová Čína již dříve uvedla, že zhruba 721 lidí utrpělo zranění a kolem 6300 lidí výbuchy připravily o střechu nad hlavou. Dosavadní zprávy hovořily o pouze několika pohřešovaných hasičích. Podle nejnovějších údajů je nezvěstných 85 požárníků. Dalších nejméně 21 jich je mezi mrtvými. 

Jak píše AP, pro čínské hasičské sbory jde o nejtragičtější událost za více než 60 let.

Příčina explozí není známa. Usuzuje se, že pohroma začala ve skladišti přepravních kontejnerů s nebezpečným materiálem. V této souvislosti je požární sbor kritizován za to, že první hasiči na místo, kde hořelo, začali lít vodu a tím vyvolali katastrofu.

Testy Greenpeace nezjistily zásadní kontaminaci vody kyanidem

Čínské úřady v sobotu poprvé od středečního výbuchu přiznaly, že na místě byly vysoce toxické látky nebezpečné lidskému zdraví, mezi nimi kyanid sodný. Podle státních médií The Paper a Southern Metropolis se ve skladu nacházelo 700 tun této látky, tedy sedmdesátinásobek povoleného množství.

Velitel pekingského okruhu čínské armády Š´ Lu-ce na toto téma novinářům řekl, že může „s odpovědností říci, že občané se nemusejí bát dalších škod“. Podle něj bylo na místě 100 tun kyanidu sodného a byl prý uskladněn na dvou různých místech. Velitel také sdělil, že povolaní lidé se na místě snaží odklidit chemikálie před deštěm, při němž by se mohl vytvořit toxický plyn.

Události ČT: Výbuch v Tchen-ťinu zabil přes 100 lidí (zdroj: ČT24)

Zástupci Greenpeace sdělili, že vzorky vody odebrané v blízkosti skladu nejsou zásadním způsobem kontaminované kyanidem, ale „nevyvracejí přítomnost dalších chemikálií ve vodě". Organizace také vyzvala vládu, aby monitorovala vodu a vzduch, informovala veřejnost a evakuovala lidi z pětikilometrového okruhu.

Úřady již v sobotu evakuovaly oblast v okruhu tří kilometrů od místa výbuchu a nevpouštěly do ní nikoho kromě lidí zapojených do odstraňování následků. Čína podle agentury Reuters rovněž evakuovala obyvatele, kteří našli útočiště ve škole nedaleko místa explozí. Změnil se totiž směr větru, což vyvolalo obavy, že jedovaté látky by se mohly dostat do vnitrozemí.