Na západě Sýrie zkrachovalo příměří, které mělo platit do neděle

Na západě Sýrie byly obnoveny boje mezi spojenci syrské armády a skupinami islámských radikálů. Předčasně tak skončilo příměří, které mělo platit po pátečním prodloužení do neděle. Klid zbraní se týkal města Zabadání na libanonské hranici a několika vesnic v provincii Idlib a mělo posloužit k dohodě o stažení rebelů a evakuaci civilistů.

Podle mluvčího radikální skupiny Ahrár aš-Šám příměří porušila jedna z povstaleckých skupin. Syrská televize oznámila, že při obnovených útocích na vesnice zemřelo malé dítě a jeho otec.

O západní lokality bojuje na jedné straně libanonský Hizballáh, který je spojencem syrské armády, na druhé seskupení radikálů vedené frontou An-Nusra. Na příměří se obě strany dohodly ve středu, aby se vyjasnila situace strategického města Zabadání.

Město leží poblíž dálnice spojující Damašek s Bejrútem a je považováno za baštu sunnitských povstalců na syrsko-libanonské hranici. Armáda za podpory Hizballáhu počátkem července zahájila ofenzivu a ovládla jednu ze čtvrtí v západní části Zabadání. An-Nusra a její spojenci pak začali v odvetě za tuto ofenzivu v Zabadání bojovat o vesnice, které měla v Idlibu jako poslední pod svou kontrolou armáda.

Ramí Abdar Rahmán ze syrské organizace ochránců lidských práv, která situaci monitoruje z Londýna, řekl, že i když byly boje obnoveny, vyjednávání pokračují.

Vydáno pod