V Tchien-ťinu byl nalezen smrtící kyanid sodný, došlo k dalším explozím

Počet obětí středečního výbuchu v čínském přístavním městě Tchien-ťin stoupl na 104, další lidé jsou v ohrožení života. Z oblasti se navíc ozvaly další výbuchy. Chemici na místě našli vysoce toxický kyanid sodný, který je smrtelný při inhalaci. Čínské autority nařídily rozšířit evakuaci na oblast v okruhu 3 kilometrů od místa neštěstí. Příbuzní zasahujících hasičů nemají o svých blízkých často žádné zprávy, úřady s nimi nekomunikují.

Bilance neštěstí ještě nemusí být konečná, a to zejména kvůli pohřešovaným a těžce zraněným lidem. Podle úřadů je v nemocnicích 33 lidí v ohrožení života.  V Tchien-ťinu navíc došlo k sedmi dalším explozím, vzplálo několik aut a z místa stále stoupá kouř.

Další exploze a vznícení automobilů v Tchien-ťinu
Zdroj: Reuters

Úřady pokračují v evakuaci lidí, kteří bydlí v dosahu zničeného skladiště, uvedla agentura Nová Čína. Oblast byla rozšířena na rádius 3 kilometrů. Vzhledem k tomu, že se stočil vítr, upozornily úřady na nebezpečí inhalace toxických látek. Doporučily lidem, aby chodili s rouškami a v oblečení s dlouhými nohavicemi. 

„Když jsem včera odjížděl, tak se několik kilometrů od místa výbuchu zdálo, že život plyne dál. Někteří kolegové na místě zůstali. Rozšířila se panika. Dostáváme od nich zprávy, že mají problémy s dýcháním, některým teče z nosu, svědí je kůže, bolí je hlava,“ říká svědek středeční exploze Martin Chvoj.

Tříkilometrový okruh kolem místa exploze policie neprodyšně uzavřela, nikdo nesmí dovnitř ani ven. Odejít musí i dobrovolníci. Oficiální důvod nikdo nezná. Řízenou evakuaci z většího prostoru vláda popírá. Někteří lidé na místě jsou však přesvědčeni, že situace není dobrá. „Když jsme to slyšeli, bylo nám jasné, že ta nebezpečná oblast není jen tři kilometry, ale že je daleko větší. Klidně to může být i padesát kilometrů,“ soudí Chvoj.

Svědek výbuchu: Rozšířila se panika (zdroj: ČT24)

BBC: Na místě bylo 700 tun kyanidu

Policie potvrdila, že na místě byly nalezeny stopy vysoce toxického kyanidu sodného. Prudce reaguje při kontaktu s vodou či ve vlhkém prostředí, při vdechnutí způsobuje smrt. „Vyslali jsme tým profesionálů, aby pomocí peroxidu vodíku neutralizoval kyanid sodný a snížil riziko otravy," uvedl Kao Chuaj-jou, zástupce ředitele tchien-ťinského Úřadu pro bezpečnost práce.

Podle BBC bylo na místě 700 tun této látky, která byla uskladněna v dřevěných bednách nebo železných sudech. Používá se v důlním průmyslu při získávání čistých kovů, jako je zlato. Náměstek ředitele průmyslové analytické firmy IHS Chemical Paul Pang upozornil, že ačkoli se Čína hlásí k mezinárodním předpisům o skladování, produkci a přepravě nebezpečných látek, v praxi není vždy možné tato pravidla dodržet.

Události ČT: Výbuch v Tchen-ťinu zabil přes 100 lidí (zdroj: ČT24)

„Ne všichni lidé pracující v čínských průmyslových objektech mají dostatečný výcvik v tom, jak s nebezpečným materiálem zacházet,“ řekl. Podle čínských standardů musí být nebezpečné látky skladovány aspoň kilometr od obydlených budov a dopravní sítě. V případě skladu v Tchien-ťinu však byly uvnitř tohoto kilometrového pásma tři obydlené oblasti. Pang také upozornil, že je vysoce nezodpovědné skladovat na jednom místě 700 tun kyanidu sodného.

  • Rozlehlý přístav Tchien-ťin, který je desátý největší na světě, leží asi 150 kilometrů jihovýchodně od metropole Pekingu. Kvůli tragédii byla v Číně nařízena celostátní kontrola skladů chemikálií.

Nemáme žádné zprávy, zlobí se příbuzní hasičů

Mezi příbuznými mnoha hasičů poslaných na místo roste zloba. Nerozumí postupu úřadů, tři dny po explozi nemají o svých blízkých žádné informace. „Nemám o synovi žádné zprávy od středečního večera“, říká s úzkostí v hlase padesátiletý Liou z provincie Che-pej. „Jakmile jsme zprávu výbuchu viděli v televizi, snažili jsme se mu dovolat, ale marně. Úřady se s námi nepokusily spojit,“ stěžuje si Liou.

Stejně jako další desítky lidí, kteří své blízké stále pohřešují, se vydal do hotelu Mayfair, kde se pořádají tiskové konference. Hotel je vzdálen od místa tragédie šest kilometrů. Příchozím ve vstupu brání policie. Uvnitř jsou pouze novináři a zástupci úřadů, kteří přednáší projevy. Přes dveře je slyšet vzlykot příbuzných.

„Nemáme žádné informace, vláda s námi nehovoří, nevíme vůbec nic“, pláče u zavřených dveří sálu s tiskovou konferencí padesátiletá žena. „Jsme příbuzní obětí! Jakým právem s námi takto jednáte?“ říká razantně mladý muž, jehož policisté nemilosrdně strkají na schodiště.

Na zprávu o synovi zoufale čeká i paní Lung. Byl v první brigádě vyslané na místo před explozemi. „Ve skupině bylo 25 lidí. V pátek večer říkali, že v oddíle, v němž byl můj syn, je jeden mrtvý. O ostatních nic neříkají, prostě nás nechávají čekat,“ říká.

Náročná situace pro Kellnerův Home Credit

V Tchien-ťinu má své sídlo také společnost Home Credit ze skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, která tam zaměstnává kromě čínských občanů také Čechy, Slováky a Rusy. Ti byli už ve čtvrtek evakuováni do hotelu v centru Tchien-ťinu, jejich rodiny byly převezeny do náhradního ubytování v Šen-čenu na jižním pobřeží u hranice s Hongkongem.

Všem 50 čínským zaměstnancům a jejich rodinám, kteří přišli o přístřeší, poskytl Home Credit náhradní ubytování ve stejné lokalitě, sdělil mluvčí společnosti Milan Tománek. Experti, jejichž práce je důležitá pro provoz čínské buňky firmy, jsou přemísťováni do největších regionálních center v Pekingu, Šen-čenu, Wuhanu a v Čchang-ša. „Současně pracujeme na zprovoznění dočasné kanceláře v centru Tchien-ťinu, abychom v nejbližší době obnovili činnost ústředí v plné podobě,“ dodal mluvčí.