Sebevražedný vlak: V japonském šinkansenu se upálil cestující

Odawara - V japonském rychlovlaku šinkansen se jeden z cestujících upálil. V prvním vagon soupravy se polil benzinem a začal hořet. Spolu s ním zemřel ještě jeden člověk, další skončili v péči lékařů. Ve vlaku z Tokia do Osaky v té době cestovalo asi tisíc lidí. Provoz na trati byl pozastaven.

Neznámý muž se upálil v prvním vagonu. Druhým mrtvým je žena, jejíž tělo bylo nalezeno na opačné straně vozu. Podle informací AP se zřejmě otrávila kouřem. Ze stejných důvodů muselo být ošetřeno 26 lidí, stav tří z nich je vážný.

Vlak na trati nouzově zastavil poté, co jeden z pasažérů stiskl tlačítko pro mimořádné události. Vlak se v té chvíli nacházel poblíž města Odawara. Strojvedoucí se podle BBC pokoušel plameny uhasit. Zveřejněné záběry ukazují, že vnitřek soupravy byl plný dýmu. 

Proč k incidentu došlo, se neví, úřady ale předpokládají, že šlo o sebevraždu, které v Japonsku nejsou nijak výjimečné. Nejčastější příčinou smrti japonských mužů ve věku 20 až 44 let je právě sebevražda, upozorňuje BBC.   

  • Vlaky šinkansen jezdí rychlostí přes 300 kilometrů v hodině a jsou považovány za nejbezpečnější na světě.
  • Za více než 50 let provozu nezaznamenaly žádnou nehodu, při níž by někdo zahynul.