Kim zřejmě nechal popravit dalšího nepohodlného člena vlády

Na příkaz severokorejského vůdce Kim Čong-una byl zřejmě popraven místopředseda vlády Čche Jong-kon, který nesouhlasil s Kimovou politikou zalesňování. Jihokorejská vláda tuto informaci prověřuje. Pokud se potvrdí, je Čchen od začátku roku již druhým vysokým vládním představitelem, jehož se Kim zbavil.

V květnu se objevila zpráva, že Kim nechal zabít ministra obrany Hjon Jong-čola - za neloajálnost a kvůli tomu, že usnul při vojenské přehlídce. Čche byl podle BBC zřejmě popraven také už v květnu. Kim Čong-un stojí v čele KLDR od roku 2011 a podle Jižní Koreje od té doby nechal zlikvidovat 70 státních představitelů.

Čche Jong-kon byl jmenován náměstkem předsedy vlády loni v červnu. Naposledy se objevil na veřejnosti v prosinci u příležitosti výročí smrti Kimova otce Kim Čong-ila, který zemřel 17. prosince 2011. Čche byl v minulosti náměstkem ministra stavebnictví a zastupoval KLDR v obchodních jednáních s Jižní Koreou. Jeho jmenování do funkce vicepremiéra bylo komentováno jako snaha Pchjongjangu pěstovat dobré vztahy se Soulem.

Zprávu o Čcheově smrti ověřuje jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Pchjongjang zprávy o likvidacích politiků nepotvrzuje. V červenci pouze oznámil, že novým ministrem obrany se stal generál Pak Jong-sik.