V Německu zatčen další podezřelý z podpory vraždících neonacistů

Berlín - Německá policie dnes zatkla 36letého muže podezřelého z podpory vraždící trojice pravicových radikálů ze saského Zwickau. Této teroristické buňce je připisováno nejméně deset vražd převážně přistěhovalců v letech 2000 až 2007.

Státní zastupitelství v Karlsruhe sdělilo, že zadržený Matthias D. je důvodně podezřelý z toho, že ve dvou případech poskytl pomoc teroristickému Národněsocialistickému podzemí (NSU), jak si trojice vrahů říkala. Tato pomoc spočívala v pronajmutí dvou bytů, což umožnilo členům skupiny - Uwemu Böhnhardtovi, Uwemu Mundlosovi a Beate Zschäpeové - žít pod falešnou identitou a provádět teroristické útoky.

Zvláštní policejní komando Matthiase D. zadrželo časně ráno v jeho bydlišti v Sasku. Zároveň prohledalo tři byty patřící obviněným v kauze a další osobě podezřelé z podpory NSU.

Členové Národněsocialistického podzemí

mají podle všeho na svědomí sérii vražd osmi tureckých živnostníků, jednoho Řeka a německé policistky. Jsou také podezřelí z více než desítky přepadení bank a nejspíš i z bombových útoků. Böhnhard a Mundlos spáchali 4. listopadu před hrozícím zatčením sebevraždu. Zschäpeová se pak sama přihlásila na policii.

Vydáno pod