V Dagestánu zabili vůdce Kavkazského emirátu, který přísahal věrnost IS

Ruské bezpečnostní síly v Dagestánu zabily čtyři islamistické ozbrojence. Mezi mrtvými je Magomed Sulejmanov, který se letos stal vůdcem samozvaného Kavkazského emirátu, a jeho zástupce Kamil Saidov. Islamističtí povstalci hlásící se ke Kavkazskému emirátu chtějí oblast na jihu Ruska odtrhnout od zbytku země a zřídit stát spravovaný podle striktního výkladu islámského práva šaría.

Podle Národního protiteroristického výboru (NAK) v lesnatých horách Dagestánu na severním Kavkazu od pondělí probíhala protiteroristická operace, do níž se zapojily speciální oddíly Federální bezpečnostní služby (FSB), ministerstva obrany a ministerstva vnitra.

Devětatřicetiletý Sulejmanov stanul v čele Kavkazského emirátu v červenci poté, co ruské bezpečnostní síly v dubnu zlikvidovaly předchozího vůdce Aliaschaba Kebekova. Ten se vedení ujal po loňské smrti teroristy Doku Umarova. Kavkazský emirát se v posledních letech přihlásil k četným útokům na území Ruska. Patřil k nim atentát v roce 2011 na letišti Domodědovo, který si vyžádal 37 mrtvých, a dvojí atentát ve Volgogradu na jihu Ruska, při němž v roce 2013 přišlo o život 34 lidí. Koncem června organizace přísahala věrnost organizaci Islámský stát, která se zmocnila rozsáhlých území v Sýrii a v Iráku.