Aj Wej-wej bude od podzimu přednášet v Berlíně

Nejznámější současný čínský umělec a kritik Pekingu Aj Wej-wej bude od října jako hostující profesor přednášet na berlínské Univerzitě umění (UdK). Nabídku od ní dostal už v roce 2011, tehdy byl však zatčen.

Sedmapadesátiletý Aj v rozhovoru s rektorem školy Martinem Rennertem potvrdil, že chce začít přednášet už v zimním semestru. Podle agentury AP není jasné, jakým způsobem bude přednášet. Dříve hovořil o možnosti vyučovat přes internet; své působení v německé metropoli zahájí veřejnou přednáškou, jeho pobyt má financovat berlínská Einsteinova nadace. Minulý čtvrtek přiletěl Aj do Mnichova, kde se nechal lékařsky vyšetřit.

Aj Wej-wej je otevřeným kritikem porušování lidských práv v Číně. Strávil 12 let v USA, ale v roce 1993 se vrátil do Číny. V roce 2011 strávil 81 dní ve vězení, nikdy si ale nevyslechl obžalobu, a nebyl tudíž ani odsouzen. Za údajné daňové podvody tehdy dostal také pokutu 15 milionů jüanů (59,3 milionu Kč). V souvislosti se zatčením v roce 2011 mu úřady zabavily pas, který mu teprve na konci července překvapivě po čtyřech letech vrátily.

Ajovu výstavu zahájí v únoru příštího roku také Národní galerie v Praze (NG). Před Veletržním palácem bude vystaveno jeho známé dílo Zvěrokruh.

UdK
Zdroj: www.udk-berlin.de