Čeští loutkáři v Izraeli předvádí kouzla a magii

Na nejstarším a největším festivalu loutkového divadla v Izraeli se představili čeští umělci. 24. ročník zahájila hra královéhradeckého divadla Drak a divákům předvede svou inscenaci i Naivní divadlo Liberec. Festivalu se účastní více než dvacítka uměleckých souborů z osmi zemí včetně Česka.

Hra Poslední trik Georgese Mélièse, která zahájila festival, se dočkala velkého aplausu. Představení je poctou francouzskému iluzionistovi a průkopníkovi filmu. Na diváky působí kombinací laterny magiky, grotesky, kouzelnických triků, ale i výraznou hudbou a filmem.

Někdy to vypadá jako show Davida Copperfielda. Lidé mizí, objevují se. Diváci s otevřenou pusou sledují, co se tam děje.
Radomil Vávra
člen souboru divadla Drak

Za přípravou stojí stovky hodin práce. „Bylo to hodně náročné, kulisy se nevešly do letadel, takže jely lodí a podobně. Bylo toho hodně, ale jsem rád, že se to povedlo," popisuje komplikace Lukáš Přibyl, ředitel Českého centra v Tel Avivu.

Čeští loutkáři přijeli kouzlit do Izraele (zdroj: ČT24)

Jak dostat beránka zpátky na oblohu?

Um českého loutkářství v Jeruzalémě předvádí zase liberecké Naivní divadlo. Jejich představení O beránkovi, který spadl z nebes je určené hlavně dětským divákům. „České loutkářství je pro mě vysoká meta. Vždycky si říkám: Tak tohle je loutkářství," podotkl umělecký ředitel festivalu Šachar Marom.

Naivní divadlo je jediné v České republice, které má podobnou hru v repertoáru. Scénu každý rok navštíví více než padesát tisíc dětí.