Atentáty v Turecku: Střelba na americký konzulát a bomby pro policisty

Nejméně sedm mrtvých si během posledních hodin vyžádalo několik atentátů v Turecku. Dvě útočníce ráno spustily palbu na budovu amerického konzulátu, nikoho ale nezranily. Tři oběti na životech a zraněné si naopak vyžádal bombový útok na istanbulskou policejní stanici, další čtyři policisté zahynuli při bombovém útoku u města Silopi. K atentátům se zatím nikdo nepřihlásil.

Policie u amerického konzulátu v Istanbulu
Zdroj: ČTK/imago stock & people

Americký konzulát v istanbulské čtvrti Sariyer se dostal pod palbu v pondělí ráno. Policie poté celou oblast uzavřela a zahájila pátrání po pachatelích. Zadržela už údajnou útočnici, která se ukryla v jednom z blízkých domů. Podle médií utrpěla žena při přestřelce s policií zranění. Vyšetřovatelé podle médií došli k závěru, že čin má na svědomí zakázaná krajně levicová organizace Revoluční strana pro lidové osvobození (DHKP-C). Právě toto hnutí provedlo v roce 2013 útok na americkou ambasádu v Ankaře. K incidentu, při němž nikdo nepřišel o život, došlo jen několik hodin po nočním pumovém útoku na policejní stanici.

Americký konzulát v Istanbulu
Zdroj: ČTK/AP/Lefteris Pitarakis

Exploze na policejní stanici ve čtvrti Sultanbeyli se odehrála kolem půlnoci. Podle oficiální zprávy policie bylo zraněno deset lidí, včetně tří policistů. Podle médií se u požárem poškozené třípatrové budovy později strhla přestřelka, během níž byli zabiti dva útočníci. Policejní pyrotechnik později podlehl svým střelným zraněním v nemocnici.

Čtyři mrtvé policisty si vyžádal i bombový útok poblíž města Silopi v provincii Şirnak na jihovýchodě země. Oblast u hranic se Sýrií a Irákem obývají převážně Kurdové, v poslední době tam docházelo k častým násilným střetům mezi policisty a kurdskými extremisty. V provincii Şirnak ozbrojenci ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) stříleli i na vrtulník tureckého letectva; zemřel při tom jeden voják.

K odpovědnosti za útoky se zatím nikdo nepřihlásil. Vyšetřovatelé prozatím vycházejí z předpokladu, že za útoky v Istanbulu mohou stát ozbrojenci z radikálního hnutí Islámský stát (IS). Na turecké bezpečnostní složky se v poslední době intenzivně zaměřují také bojovníci zakázané Strany kurdských pracujících (PKK).

Do Turecka míří na dovolenou stovky Čechů. Cestovní kanceláře jim doporučují, aby nejezdili v noci na místa vzdálená od měst a raději nevyráželi na výlety bez agentur.

Turecko se nyní nachází ve stavu zvýšené pohotovosti poté, co v červenci spustilo kampaň proti terorismu. Ta zahrnuje letecké údery proti bojovníkům Islámského státu v Sýrii i proti kurdským ozbrojencům na severu Iráku. Spojené státy v neděli rozmístily šest stíhacích letounů F-16 na letecké základně Incirlik na jihu Turecka, aby se připojily ke koalici bojující proti radikálům z Islámského státu.

 Ozbrojenci z An-Nusra se stahují z pozic na severu Sýrie

Ozbrojenci z fronty An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě, oznámili, že se stahují ze svých pozic v bojích s Islámským státem (IS) u syrsko-turecké hranice. Ankara má v této oblasti v plánu zřídit nárazníkovou zónu proti islamistům.

Ve svém prohlášení An-Nusra, která je nepřítelem Islámského státu, kritizovala turecko-americký plán na vytlačení bojovníků IS z oblasti syrsko-turecké hranice. Zároveň dodala, že je proti jejímu náboženství, aby se připojila ke spojencům vedeným USA, nebo aby od nich přijala nějakou pomoc. V jiných oblastech, například v provincii Hamá, si nicméně radikálové budou své bojové pozice i nadále držet.