Ruský tisk si všímá Medvěděvova výroku o volbách

Moskva – Ruský tisk se dnes vrací ke včerejší návštěvě prezidenta Dmitrije Medvěděva v Česku. Nejvíc novináře zaujalo téma ruských voleb, kterého se prezident dotkl na společné tiskové konferenci se svým českým protějškem Václavem Klausem. Zatímco ten se podle ruského tisku vyjádřil maximálně taktně a diplomaticky, Medvěděv poprvé připustil, že byly při hlasování určité nedostatky.

„Dmitrij Medvěděv před očima novinářů měnil vlastní stanovisko k důkazům o neregulérnostech během hlasování z 4. prosince,“ napsal list Kommersant o prezidentově výroku, v němž připustil, že volby mohly provázet nedostatky a úřady by je měly pečlivě prošetřit. 

„To znělo neobykle, a to tím spíše, že prezident dříve zpochybňoval množství videozáznamů svědčících o vhazování (zfalšovaných) lístků ve prospěch (vládní strany) Jednotné Rusko a o dalších přešlapech,“ píše také list, který připomněl, že Medvěděvovu kolonu čekali u Pražského hradu demonstranti nesouhlasící s ruskými volbami. 

Moskovskij komsomolec ale zase tvrdí, že Medvěděvova odpověď na otázku českého novináře ohledně voleb „připomínala to, co o pár hodin dříve řekl v Moskvě Vladimir Putin“. Prezident také „dosti důrazně“ pokáral západní politiky za komentáře k volbám, které jsou věcí ruského státu, v čemž „jej podpořil Klaus“. 

Vládní deník Rossijskaja gazeta zdůraznil Medvěděvova slova, že odlišné názory na ruské volby lze vyjadřovat jen při respektování pořádku a zákona a že pozorovatelům ze zahraničí nepřísluší činit závěry o ruské politice a státním zřízení, s čímž Klaus souhlasil.