Čtyři rukojmí z hotelu v Mali byli osvobozeni, pět přišlo o život

Malijské speciální jednotky s podporou francouzských vojáků ukončily násilné obsazení hotelu ve městě Sevare v centrální části země. Zadržování a závěrečný zásah však nepřežila většina rukojmích – pět lidí zahynulo, další čtyři jsou na svobodě.

Hotel Byblos v Sevare, což je asi 600 kilometrů severovýchodně od metropole Bamako, násilně obsadili v pátek ráno radikální islamisté. Hotel často využívají pracovníci OSN, v době útoku v něm pobývali občané Jihoafrické republiky, Ruska, Ukrajiny a Francie. Nejprve se objevily informace, že se všechny rukojmí podařilo osvobodit, to se ale nakonec nepotvrdilo. Při boji zemřelo nejméně 12 lidí. Mezi zabitými jsou vedle pěti rukojmích také vojáci a nejméně tři útočníci, dalších sedm ozbrojenců bylo zadrženo.

Podle prohlášení mise OSN MINUSMA, která v zemi působí, zahynulo pět jejích pracovníků. Mezi oběťmi je jeden malijský občan – řidič, jeden Nepálec, jeden Jihoafričan a dva Ukrajinci. „Nyní probíhají přípravy na převoz těl obětí do Bamaka,“ stojí v prohlášení mise MINUSMA. Další čtyři pracovníci mise obsazení hotelu přežili. „Útočníci si jejich přítomnosti v hotelu nevšimli a MINUSMA s nimi byla během celé té doby až do konce v kontaktu,“ uvedli zástupci mise.

Za útokem nejspíše stojí ozbrojenci ze skupiny Ansar Dine, která se hlásí k ideologii teroristické organizace Al-Káida.

Za útokem nejspíše stojí ozbrojenci ze skupiny Ansar Dine, která se hlásí k ideologii teroristické organizace Al-Káida. Tito islamisté v minulosti bojovali na severu Mali, letos ale začali své lidi přemísťovat do centra a na jih země. V roce 2012 po armádním převratu obsadili sever Mali. Z pozic je vytlačila až mezinárodní intervence, kterou v roce 2013 zahájila Francie.