Pokračuje pátrání po pohřešovaných z převržené lodi, šance jsou mizivé

Kolem 200 uprchlíku je stále pohřešováno poté, co se ve středu převrhla rybářská loď poblíž libyjských břehů. Podle záchranných týmů je šance nalézt další živé už velmi malá. Během středy se podařilo zachránit zhruba čtyři stovky lidí, stráž ale bohužel oficiálně nahlásiIla minimálně 25 obětí. Italská média přinesla zprávy o další podobné události, k níž došlo ve čtvrtek, ale v tomto případě byli všichni běženci zachráněni.

V záchranné operaci pokračovalo celou noc několik lodí. Zatím bylo přepraveno do bezpečí 373 lidí ze ztroskotaného plavidla. Ve středu večer se hovořilo o asi 400 zachráněných. Dosud ale stále není jasné, kolik přesně je nezvěstných osob. Humanitární organizace odhadují, že na převráceném člunu se tísnilo kolem šesti stovek běženců.

Neštěstí se odehrálo asi 25 kilometrů od libyjských břehů. Nouzový signál vyslala postižená rybářská loď brzy dopoledne. V potížích se ocitla na rozbouřeném moři. Když k člunu dorazila jako první loď irského námořnictva Le Niamh, většina uprchlíků se údajně nahrnula k jedné straně a chatrné plavidlo se převrátilo.

Jako první se k převržené lodi ve středu dostala loď organizace Lékaři bez hranic. Byl to otřesný pohled. Lidé se snažili udržet na záchranných pásech, částech lodi, čemkoli, aby si zachránili život, uvedl v prohlášení koordinátor Juan Matias.

Další loď přepravující z Afriky uprchlíky se podle italských médií převrátila během čtvrtka. Plulo na ní 381 lidí, všichni byli zachráněni. Na palubu je totiž vzala loď italského námořnictva Fiorillo, dříve než se chatrné plavidlo potopilo. V tomto případě jde prý většinou o migranty ze Sýrie, z Bangladéše a ze zemí subsaharské Afriky.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v úterý uvedla, že smrt ve Středozemním moři během nebezpečné cesty za lepším životem v Evropě letos našlo už více než 2000 běženců. Za celý loňský rok tam zahynulo 3279 osob. K největšímu neštěstí došlo v této oblasti letos v dubnu, kdy se rovněž u libyjského pobřeží potopila loď, na které bylo asi 800 migrantů. Neštěstí tehdy přežilo jen 28 osob, včetně dvou údajných pašeráků.

Vydáno pod