Odveta za ranní útok: Egyptská armáda udeřila na islamisty na Sinaji

Káhira - Egyptská armáda bombardovala pozice islámských radikálů na severu Sinaje - nejméně 100 jich zabila. Jde o odvetu za ranní útoky na vojáky, při nichž zemřely desítky lidí. Radikálové nasadili na Sinaji desítky ozbrojenců včetně tří sebevražedných atentátníků. Za incidentem stála skupina Ansar Bajt al-Makdis hlásící se k Islámskému státu (IS).

Středeční koordinovaný úder byl podle agentury Reuters dosud největší akcí extremistů v egyptské moderní historii.

Ansar Bajt al-Makdis tvrdí, že napadla 15 vojenských postů a použila tři sebevražedné atentátníky. Její lidé zaútočili jižně od města Šajch Zuvajd, které leží poblíž hranice s Pásmem Gazy. Údajně se jim podařilo několik vojáků zajmout a ukořistit také zbraně a obrněná auta. Dvě ze stanovišť byla zcela zničena.

Útočníci přijeli s minomety, raketomety a puškami. Armáda na místo povolala vojenský vrtulník, který zničil některá z ukořistěných aut, v nichž útočníci odjížděli.

Radikálové navíc rozmístili miny kolem sídla bezpečnostních sil v Šajch Zuvajdu, aby k vojákům nemohla dorazit pomoc, a z okolních domů budovu ostřelovali. Podle egyptských médií z nemocnic odmítají vyjíždět posádky sanitek, protože se stávají terčem útoků.

  • Útok se odehrál jen 15 kilometrů od základny mírové mise MFO, kde jako součást dvoutisícové posádky slouží i necelá dvacítka českých vojáků a jeden armádní stroj CASA.

Ozbrojenci prý měli v plánu Šajch Zuvajd obléhat

„Jednali jsme s nimi a blokádu jsme prolomili,“ konstatoval bezpečnostní zdroj agentury Reuters. „Je to ostré připomenutí toho, že i přes intenzivní antiteroristickou kampaň vedenou na Sinaji v uplynulých šesti měsících řady IS neřídnou,“ uvedl někdejší člen Al-Káidy a bezpečnostní poradce Aimen Dean. Radikálové podle něj nejen že početně posílili, ale zdokonalili své výcvikové metody a jsou troufalejší.

Ansar Bajt al-Makdis působí na Sinaji několik let, v minulosti se ale přihlásila k Islámskému státu a přejmenovala se na Sinajskou provincii. Chce na tomto území ustavit podobný režim, jako IS nastolil na severu Sýrie a Iráku, kde vyhlásil chalífát. Mluvčí IS minulý týden vyzval stoupence své organizace, aby využili postní měsíc ramadán k masivním útokům.

Podle některých agentur je útok zřejmě odpovědí na úterní prohlášení prezidenta Abdal Fattáha Sísího. Ten slíbil zákony, které justici umožní rychleji postupovat proti teroristům. Sinajský poloostrov je dějištěm častých útoků radikálů na bezpečnostní jednotky od roku 2013, kdy armáda svrhla prezidenta Muhammada Mursího, zvoleného za islamisty. O život při atentátech od té doby přišlo na 400 členů bezpečnostních sil. 

V květnu ale vůdci islamistů vyzvali členy, aby se zaměřili také na soudce a útočili na ně v odvetě za pronásledování a popravy příslušníků radikálních skupin. V pondělí při pumovém útoku na svou kolonu přišel o život generální prokurátor Hišám Barakát. Očekává se, že justice nyní urychlí vykonání rozsudků smrti nad usvědčenými členy Muslimského bratrstva.

Izrael uzavřel blízkou hranici

Bitva o sever Sinaje, kam západní diplomacie včetně české nedoporučují cestovat, vyvolala poplach v sousedním Izraeli. Jeho armáda má podél hranice pohotovost a uzavřela jediný přechod. Izrael dostavěl plot na hranici s Egyptem v prosinci 2013. Má délku 392 kilometrů a s náklady přesahujícími 9 miliard korun se stal jedním z nejdražších projektů izraelské historie.

Vydáno pod