Chilský ledovec za rok ustoupil o kilometr

Santiago de Chile - Ledovec v Patagonii Jorge Montt se zmenšuje rychleji než kterýkoli jiný v Chile. Chilští vědci to ve středu ukázali v rámci série časosběrných fotografií, na nichž je patrné rychlé ubývání ledovce. Podle glaciologa Andrése Rivery přední výběžek ledovce ustoupil o kilometr v období mezi únorem 2010 a letošním lednem. Rivera tvrdí, že roli při zmenšování ledovce sehrává globální oteplování, nicméně mimořádně rychle taje také proto, že částečně leží ve vodách hlubokého fjordu.

Vědci představili video složené z celkem 1 445 časosběrných fotografií, na nichž je ustupování ledovce jasně patrné. Jedná se o jeden z mnoha podobných projektů vědců po celém světě, kteří dokumentují úbytek ledovců. 

Rivera studoval desítky ledovců coby výzkumník Střediska vědeckých studií v chilském Valdiviu. Spolu s kolegy prý netušili, jak rychle ledovec ubývá, dokud k němu neumístili dvě kamery napájené ze slunečních panelů a nenaprogramovali je, aby pořídily čtyři záběry denně. 

Andrés Rivera:

„Bylo víceméně jasné, že tenhle (ledovec) patří k těm, které ubývají nejrychleji. Ale nečekali jsme, že za rok práce s těmito kamerami ustoupí o další kilometr. To pro nás bylo překvapení.“

Ledovec Jorge Montt se nachází v regionu Aisén v Chile asi 1 800 kilometrů jižně od chilského hlavního města. Leží na severu Jihopatagonského ledovcového pole a je součástí národního parku Bernardo O'Higgins National Park. Celková plocha ledovce měří kolem 510 čtverečních kilometrů.