Doněčtí povstalci vyhlásili na říjen volby, podle Kyjeva protiprávně

Doněck – Vedení neuznané Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny vyhlásilo „zvláštní režim samosprávy“ a vypsalo místní volby. Mají proběhnout 18. října. Reagovali tak na návrh ústavních reforem, které neobsahují úplnou autonomii povstaleckých oblastí. Ukrajinská vláda označila krok povstalců za porušení podmínek minských mírových dohod.

Volby vyhlásili povstalci den poté, co ukrajinský prezident Petro Porošenko předložil parlamentu návrh ústavní reformy, která sice počítá s decentralizací moci, avšak neuspokojuje požadavky separatistů na autonomii. Jedním z bodů minských mírových dohod bylo poskytnutí zvláštního postavení povstaleckým územím v Doněcké a Luhanské oblasti.

Kyjev na vyhlášení „zvláštního režimu samosprávy“ a místních voleb reagoval prohlášením, že povstalci porušili podmínky minské smlouvy. Chybí totiž splnění tří bodů, které měly místním volbám předcházet – ukončení bojů, stažení těžkých zbraní a potvrzení tohoto stavu. Ukrajinská armáda naopak tvrdí, že povstalci ostřelují obranné pozice u obce Šyrokyno nedaleko důležitého azovského přístavu Mariupol. Šyrokyno přitom povstalečtí velitelé podle agentury Unian prohlásili za „demilitarizované pásmo“.

Představitel doněckých povstalců Alexandr Zacharčenko naopak v prohlášení uvedl, že volby mají přispět k posílení příměří a definitivnímu ukončení ozbrojeného konfliktu ve východoukrajinském Donbasu.

Předchozí volby na povstaleckých územích se konaly loni na podzim a na základě jejich výsledku se hlavou „Doněcké lidové republiky“ stal Zacharčenko a „Luhanské lidové republiky“ Igor Plotnickij. Ani Ukrajina, ani mezinárodní společenství tyto volby neuznaly.

Komentátor ČRo: Každá strana chápe minské dohody po svém (zdroj: ČT24)
Vydáno pod