CIA zřejmě potají mučila teroristy poblíž bukurešťského bulváru

Bukurešť - Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) věznila a vyslýchala dopadené teroristy v tajných věznicích v Polsku, Litvě i Rumunsku. V Litvě operovala na venkov, v Polsku byla ukryta ve vojenském objektu a v Rumunsku byly cely CIA umístěny v rušné obytné čtvrti severní Bukurešti. Detaily o bukurešťské věznici zjišťovala agentura AP a německá televize ARD o ní dnes odvysílá pořad. Věznění teroristé byli zřejmě v bukurešťské věznici i mučeni vodou, fackováni nebo nuceni stát dlouhou dobu v nepohodlných pozicích. Po výsleších jim měla být údajně poskytnuta kvalitní péče.

Podle zdroje obeznámeného s chodem zařízení CIA využívala v Bukurešti pro výslechy cenných vězňů vládní budovu. Mezi vězni byl i jeden ze strůjců útoků na USA z roku 2001 Chálid Šajch Muhammad. CIA všechna zařízení do roku 2006 uzavřela a vězně převezla povětšinou do Kábulu a na základnu na Guantánamu.

Cely v rumunské metropoli byly vzdáleny jen několik bloků od hlavního bulváru, poblíž železnice a na ulici obytných domů lemovaných alejemi. Budovu využívá národní úřad tajných informací známý jako ORNISS. Jeden z jeho představitelů Adrian Camarasan přiznal, že ve sklepích jsou jedny z nejtajnějších prostor v Rumunsku. To, že by tam někdy měli Američané věznici, ale do kamery ARD rozhodně popřel. „Ne, ne, nemožné,“ řekl.

CIA měla vězněné teroristy mučit vodou

Americký zdroj však AP sdělil, že CIA tamní věznici začala provozovat v roce 2003, když vyklidila svůj objekt v Polsku. Dostat vězně dovnitř nebylo těžké, z letiště byli přivezeni v dodávkách k zadnímu vchodu. V podzemí pak bylo připraveno šest smontovaných cel. V každé byly hodiny a šipka naznačující směr k Mekce. Buňky byly na pružinách, takže byly vratké, což vězně dezorientovalo. V prvních měsících jim věznitelé bránili spát, ponořovali je do vody, fackovali nebo nutili stát v nepohodlných pozicích. Podle zdrojů AP bylo mučení vodou - waterboarding - zakázané.

Po ukončení vstupních výslechů věznitelé zadrženým poskytli kvalitní péči. Všem se dostalo lékařské i stomatologické prohlídky. CIA jim nechala dovážet muslimská jídla z Frankfurtu, kde je evropské operační středisko CIA. Budova využívaná rumunskou vládou přitom poskytla CIA ideální krytí.

Rumunský prezident tvrdí, že o věznicích nic neví

Ačkoli ochránci lidských práv chtějí, aby východoevropské země vyšetřily roli svých vlád při krytí věznic CIA, v nichž byli vězni mučeni, představitelé většiny z těchto zemí popírají samotnou existenci věznic. „Nic o té věci nevíme,“ řekl rumunský prezident Traian Basescu v září v rozhovoru s AP.

Hlavní stopou jsou ale záznamy o letech CIA v Evropě. Firma Richmor Aviation z New Yorku agentuře poskytovala letadla pro lety do Rumunska a také do jiných zemí, včetně Maroka.