Z Bajkonuru odstartoval nový Progress, závisí na něm chod ISS

Bajkonur (Kazachstán) - Ruská nákladní kosmická loď Progress úspěšně odstartovala k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Ke stanici se má připojit v neděli v 09:13 SELČ. Veze tři tuny potravin a vědeckého materiálu. Její předchozí let na přelomu dubna a května se nezdařil. Zásoby na ISS nedovezla ani loď americké společnosti SpaceX, v neděli shořela krátce po startu. Úspěch této mise má proto zásadní význam pro další chod ISS.

Ruská raketa Sojuz vynesla bez problémů bezpilotní vesmírnou loď Progress M-28M na určenou oběžnou dráhu kolem Země. „Vše probíhá normálně,“ prohlásilo po startu ruské řídící středisko. „Doufáme, že přiletí včas, ale vždy počítáme s tím nejhorším,“ řekl ruské agentuře Ria Novosti americký astronaut Scott Kelly, který je na ISS od března.

„Loď Progress může na oběžné dráze vydržet přes sto dní, je ale určena jen na cestu do vesmíru. Je to jednocestná loď. Na stanici veze zásoby, potom ji kosmonauti naplní vším nepotřebným, a to vše pak shoří v atmosféře,“ uvedl Jan Kolář, ředitel České kosmické kanceláře.

Poslední cesta Progressu byla kvůli závadě neúspěšná

Předešlý vesmírný kamion Progress, který měl koncem dubna na ISS dopravit zásoby, svou misi nedokončil kvůli závadě nosné rakety. Loď se pak propadla zpět do zemské atmosféry, kde zanikla.

„Kosmická loď Progress M-27M přestala existovat v 5:04 moskevského času (4:04 SELČ) 8. května 2015. Její vstup do atmosféry nastal nad střední oblastí Tichého oceánu,“ uvedla podle AFP v prohlášení ruská agentura. „Pouze malé kousky konstrukčních prvků mohou dosáhnout planetárního povrchu,“ upozornila agentura již dříve. Nehoda oddálila návrat části posádky ISS na Zemi.

Na orbitální stanici je nyní tříčlenná posádka. Tvoří ji Rus Michail Kornijenko a Američan Kelly, kteří na ISS stráví rok, a další ruský kosmonaut Gennadij Padalka, jehož nynější mise začala koncem března a skončit má v září.

Zásoby mají kosmonauti na ISS podle Koláře minimálně do října. První, s čím by mohli mít problémy, by byl nedostatek vody. „Další důležitá věc je palivo, například pro uhýbání se úlomkům ve vesmíru,“ uvedl Kolář.

Ředitel České kosmické kanceláře: Zásoby na ISS jsou minimálně do října (zdroj: ČT24)