Počet lidí, které vyhnala ze Sýrie válka, přesáhl čtyři miliony

Za čtyři roky občanské války opustily Sýrii už více než čtyři miliony lidí. Oznámil to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) s tím, že se jedná o největší migrační krizi vyvolanou jediným konfliktem za poslední čtvrtstoletí. V zemi potom mimo domovy zůstává dalších sedm a půl milionu Syřanů.

Nejnovější údaje, kterými UNHCR disponuje, hovoří o více než 4 milionech a 13 tisících Syřanech, které z rodné země vyhnal konflikt mezi vládními vojsky Bašára Asada, umírněnou opozicí a sunnitskými radikály z Islámského státu. Dalších, nejméně 7,6 milionu Syřanů zůstává mimo své domovy na území Sýrie. V roce 2011, kdy konflikt rozpoutaly bouře arabského jara, žilo v zemi 22 milionů lidí.

„Za celou generaci jde o nevětší počet uprchlíků z jediného konfliktu. Od světa potřebují pomoc, ale místo toho žijí v nuzných podmínkách a upadají do naprosté chudoby,“ prohlásil Vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres s tím, že jde o největší počet vysídlenců z jedné země od roku 1992. Tehdy počet Afghánců, kteří opustili vlastní zemi, dosáhl 4,6 milionu.

Už koncem června Guterresův úřad informoval, že se podařilo získat jen čtvrtinu z celkových 4,5 miliardy dolarů (109 miliard Kč), které potřebuje na pomoc pro syrské uprchlíky. Komisař tehdy upozornil, že peněz je tak málo, že nebude možné zajistit materiál a potraviny potřebné pro přežití běženců v příštím půlroce.

Syrská válka stojí za uprchlickou krizí

Největší počet syrských uprchlíků našlo útočiště v Turecku, ve zdejších utečeneckých táborech jich je více než 1,8 milionu a právě aktualizace tureckých statistik stála za tím, že celkový počet Syřanů nucených opustit svou vlast překročil čtyři miliony. Bezmála 1,2 milionu syrských uprchlíků se nachází na území Libanonu, 630 tisíc v Jordánsku, čtvrt milionu v Iráku a 130 tisíc v Egyptě.

Poslední zmíněná země spolu s Tureckem také častokrát nezůstává cílovou lokalitou – právě ze severní Afriky k italským a z Turecka k řeckým břehům směřují uprchlické lodě. Syřané představují třetinu všech středomořských migrantů a vleklá občanská válka tak stojí i za uprchlickou krizí, s níž se snaží vypořádat Evropská unie. ČR chce do roku 2017 přijmout 1500 uprchlíků nejen ze Sýrie a 400 z nich ještě letos.

V Evropské unii se původně uvažovalo o přidělení kvót na přijetí uprchlíků, ale členské státy to nakonec odmítly a dohodly se na dobrovolném přijímání běženců. Do dvou let si mají rozdělit 40 000 uprchlíků, kteří jsou v Itálii a Řecku. Dále by měly přijmout 20 000 běženců, kteří jsou v uprchlických táborech mimo evropské území. Podle původní představy Evropské unie mělo Česko letos a příští rok přijmout dohromady přes 1850 běženců.