Albánec podezřelý z vraždy Čechů jde do vězení s ostrahou

Tirana – Albánský soud poslal muže podezřelého z vraždy dvou českých turistů do věznice s přísnou ostrahou. Sokol Mjacaj byl zadržen v neděli, dva dny po vraždě Čechů. Policie ho identifikovala na základě stop, které nechal v autě zavražděných. Muž vypověděl, že Čechy nechtěl zabít, ale jen okrást. Když se začali bránit a chtěli mu vzít zbraň, oba prý zabil.

Soudní přelíčení s dvacetiletým Albáncem probíhalo za přísných bezpečnostních podmínek. Muže přivezla k budově soudu ozbrojená eskorta, Micaj měl neprůstřelnou vestu a masku na obličeji.

Veřejný byl jen úvod jednání, zbytek se odehrál za zavřenými dveřmi. Muž je obviněný jak z vraždy českých občanů, tak i z nelegálního držení zbraně a munice.

Turisty prý přepadl ve vesnici Lotaj, namířil na ně zbraň a donutil je, aby ho pustili k sobě do auta. „Chtěl jsem po nich peníze a cennosti, oni ale předstírali, že mi nerozumí,“ vypověděl muž na policii. Když dojeli do lesa, Čech se několikrát pokusil zmocnit jeho zbraně a namísto, aby zastavil, pokračoval dál, uvedl Mjacaj. Tehdy prý oba Čechy zastřelil, automobil naboural a on z vozu utekl.

I výsledky pitvy, o kterých v sobotu informoval web listu Shqiptarja, údajně ukázaly, že Češi byli z blízkosti střeleni do hlavy.

Vražda se stala v blízkosti lokality Theth na severu Albánie. Horská divočina v tomto okolí, kde skalní vrcholy dosahují výšky až 2400 metrů a kde se nachází i národní park, je oblíbenou destinací pro turisty ze západní a střední Evropy. Od cest do těchto míst je neodrazuje ani to, že v této oblasti v roce 2001 zmizeli tři čeští studenti.