Strach a varování: Británie stahuje z Tuniska své turisty

Tunis - Pro britské turisty do Tuniska letí zvláštní letadla. Cestovní kanceláře své klienty ze země stahují kvůli hrozbě dalších teroristických útoků. Před těmi ve čtvrtek varovalo londýnské ministerstvo zahraničí. V Tunisku je nyní na dovolené přes tři tisíce občanů Británie, většina z nich se má domů vrátit už dnes nebo v sobotu. Tuniské bezpečnostní síly mezitím zabily pět údajných islámských radikálů. Stalo se tak v oblasti Gafsa v centrální části země.

Ministerstvo zahraničí oznámilo, že podle zjištění tajných služeb je další teroristický útok
v Tunisku vysoce pravděpodobný, a doporučilo britským turistům, aby se ihned obrátili na cestovní kanceláře se žádostí o návrat. Šéf diplomacie Philip Hammond uvedl, že neví
o konkrétní bezprostřední hrozbě, doporučení je podle něj přesto na místě.

Phillip Hamond: „Zpravodajské služby a hrozby nás jasně dovedly k názoru, že další teroristický útok je vysoce pravděpodobný.“

Letecká společnost Monarch například plánuje od pátečního večera do soboty čtyři mimořádné lety z Tuniska do Británie. Cestovní kanceláře Thomson a First Choice dokonce
ze severoafrické země stahují i všechny své zaměstnance a delegáty a zrušily všechny zájezdy do Tuniska až do konce letošní turistické sezony, tedy do 31. října.

Podle některých britských turistů je ale takový přístup přehnaný. „Nepřipadalo nám to tu vůbec nebezpečné. Byla tu policie a prostě dělala svou práci,“ uvedli manželé Allinovi při cestě na letiště. Ještě před dvěma týdny trávilo v Tunisku čas 20 tisíc Britů - po atentátu v Sousse jen tři tisíce.

Odliv turistů bude pro některé hotely fatální, obává se velvyslanec

Cestovní ruch, který v zemi zaměstnává statisíce lidí, dostal tvrdou ránu. Tuniský velvyslanec v Británii Nabíl Ammar opatření britského ministerstva zahraničí kritizoval. „To je to, co teroristé chtějí,“ řekl stanici BBC. Podle něj kvůli odlivu turistů budou zavírat některé hotely a lidé přijdou o práci. „Beznaděj je pramenem terorismu,“ dodal.

Jak zmínil týdeník Spiegel, chudoba a beznaděj žene do náručí radikálních islamistů tisíce Tunisanů. Mladí muži často nemají zaměstnání ani bydlení, navzdory faktu, že tamní školství založené na francouzském vzoru z koloniálních dob produkuje kvalitně vzdělané lidi s diplomem.

Právě hnutí typu Islámský stát může inteligentním, ale chudým podobné „zázemí“ poskytnout. Přitom nejde jen o nábor válečníků a jejich výcvik ve vojenských táborech. Velmi vyhledávanou skupinou jsou vzdělaní odborníci v oboru vodohospodářství či elektrických sítí. Ať už z různých důvodů, Tunisko už takto mohlo opustit na 3000 lidí. Jejich cesta často vede po jedné z hlavních „džihádistických tras“ - přes Libyi, Turecko až do Sýrie, kde se nachází nejvíce výcvikových táborů Al-Káidy a IS.

Tuniská vláda si radikalizace svých občanů všímá a během několika dní má zavést některá další opatření. Podle jednoho z nových zákonů tak bude například smět podezřelé radikály zadržet v cele bez budoucího obvinění a přístupu k právníkovi až 15 dní.

Tunisko každoročně navštěvovaly statisíce Britů. Třicet z nich zemřelo minulý měsíc v Súse, kde zaútočil tuniský atentátník. Značná část rekreantů poté zemi opustila a ti, kdo měli dovolenou v plánu, své rezervace hromadně rušili. Podle sdružení britských cestovních kanceláří ABTA bylo v Tunisku v době atentátu 20 tisíc Britů.

  • K Británii se dnes přidaly Irsko a Dánsko, které své občany vyzvaly, aby raději z Tuniska odjeli a odložili do této země všechny cesty, které nejsou bezprostředně nutné.

Paříž, Londýn a Berlín pomůžou Tunisku se zajištěním bezpečnosti

Podle nejmenovaného francouzského diplomata budou vlády v Paříži, Londýně a Berlíně spolupracovat s Tuniskem na zajištění větší bezpečnosti na letištích a při ochraně míst oblíbených mezi turisty. Západní experti by v této záležitosti měli údajně již příští týden dorazit do Tunisu.

Jaromír Přívratský, bývalý velvyslanec v Tunisku:

„Bezpečnostní opatření v Tunisku jsou nedostatečná. Ani tuniská bezpečnost ani armáda na protiteroristické akce nebyla nikdy cvičena a ani připravována. Zajistit bezpečnost stojí hodně peněz a trvá to hodně dlouho a Tunisko nemá ani peníze, ani čas.“

Tuniský premiér Habíb Síd v parlamentu odmítl kritiku, podle níž Tunisko bezpečnostní opatření kolem turistů nezvýšilo dostatečně. Podle něj země dělá vše, „co je v jejích silách“, aby ochránila Brity a další cizince. Vláda prý ale pomůže s evakuací Britů.

Česko zpřísnění dřívějších doporučení zatím neplánuje

České ministerstvo zahraničí o bezprostředním riziku teroristického útoku v Tunisku informace nemá. Ponechává proto v platnosti předchozí doporučení, aby byli turisté maximálně obezřetní a aby se vyhýbali místům s vysokou koncentrací lidí. Evakuaci turistů z Tuniska zatím nechystá ani Německo, jehož obyvatelé na sever Afriky také hojně jezdí.

Ivo Koranda: „My jsme byli v Tunisku během útoku a poté i po útoku, takže jsme určitě zaznamenali změny, co se týče bezpečnosti. Po pláži jsme potkávali nepravidelně policejní hlídky.“

  • Aktuálně je v Tunisku zhruba 1500 Čechů
  • Meziročně poklesl zájem o cesty do Tuniska zhruba o třetinu
  • CK nabízí u již koupených zájezdů výměnu destinace nebo jiný termín

České ministerstvo zahraničí také nedoporučuje cestovat do odlehlých oblastí Tuniska především v oblastech poblíž hranic s Alžírskem a Libyí, kde existuje značné riziko únosů. Tamní bezpečnostní situace je podle ministerstva velmi nestabilní, vyskytují se v ní extremistické a teroristické skupiny. Cestovat nedoporučuje ani do guvernorátů Kasserine a Le Kef s výjimkou jejich center a hlavních přístupových cest. „I zde je ovšem doporučeno vyhnout se všem cestám, které nejsou nezbytné,“ uvedl úřad.

PŘED CESTOU DO TUNISKA SE ZAREGISTRUJTE DO SYSTÉMU DROZD, VYZÝVÁ MINISTERSTVO TURISTY

Útok v Sousse se odehrál 26. června. Spáchal jej třiadvacetiletý Sajfaddín Rizkí, který podle vyšetřovatelů prošel výcvikovým táborem radikálů v Libyi. Předtím zřejmě načas pracoval v dotyčném hotelu jako animátor. Jeho oběťmi se stali výhradně zahraniční turisté: kromě 30 Britů přišli o život i tři Irové, dva Němci a po jednom občané Belgie, Portugalska a Ruska. Atentátník zranil také čtyři desítky dalších lidí, pak jej zastřelila policie.