Šabáb zaútočil na hotely v Somálsku, nejméně šest mrtvých

Mogadišo - Ozbrojenci z radikální islamistické skupiny Šabáb v pátek zaútočili na dva hotely v somálské metropoli Mogadišo. Místní policisté hovoří o šesti zabitých civilistech a čtyřech mrtvých islamistech. Boje v jednom hotelu již ustaly, u druhého je ale situace nejasná.

Podle policie nejprve do vchodu hotelu Wehliya v centru metropole najel sebevražedný atentátník v automobilu plném výbušnin. Následně tam vtrhli další ozbrojenci a začali střílet. „Tři útočníci byli zastřeleni a čtvrtý se odpálil v autě s bombou, kterým najel na bránu. Tady operace skončila. Dosud víme o šesti zabitých civilistech,“ uvedla policie.

Druhý útok se odehrál v hotelu Siyaad a ještě večer tam podle očitých svědků byla slyšet střelba. Agentura AFP k tomu poznamenala, že oba hotely hojně navštěvují vládní úředníci a poslanci a oba jsou opevněné proti případným útokům.

V roce 2011 se vojákům mise Africké unie (AMISOM) podařilo Šabáb vytlačit z metropole Mogadiša a později z většiny jižního a středního Somálska, které předtím tyto milice ovládaly. Islamisté ale nadále podnikají útoky především v hlavním městě. Jako údajnou odplatu za účast na mezinárodní misi provedli i několik velkých atentátů na území sousedních států, především v Keni.

Milice Šabáb, které se hlásí k Al-Káidě, do roku 2011 ovládaly velkou část Somálska, ale operace afrických vojáků je přinutila se z většiny území stáhnout. Jsou stále přítomné v některých venkovských oblastech, ale díky tlaku afrických armád už nejsou schopné dobývat území zpět. I tak ale dokážou organizovat útoky na vládní cíle ve městech i v metropoli.