Školáci zkoumali na severním pólu dopady globálního oteplování

Prázdniny jsou dobou letních táborů. Hodně netradiční kemp, byť už na jaře, zažila letos skupina čtrnáctiletých studentů z Norska, která strávila zajímavý čas uprostřed ledu a sněhu na severním pólu. Místo vázání uzlů a nočních „bojovek“ zde školáci zkoumali dopady globálního oteplování. Jejich expedice je teď vynesla až k audienci u generálního tajemníka OSN. Navíc se stali vůbec nejmladší expedicí, která se kdy objevila na Severním pólu.

Studenti stanovali uprostřed širých plání plných sněhu. Odebírali tu vzorky ledu, učili se od těch největších odborníků a zjišťovali, jak moc globální oteplování tíží tamní krajinu.

Po návratu domů pak dva ze školáků měli šanci své první závěry představit. A to přímo generálnímu tajemníkovi OSN. „Jsem na ně velmi hrdý, zapůsobilo to na mě. Opravdu obdivuju jejich odvahu a odhodlání,“ pochválil Ban Ki-moon aktivitu mládežníků.

Norští studenti byli nejmladší expedicí v historii Severního pólu (zdroj: ČT24)

Skupina chce být ambasadory nastupující generace. Právě ta může klimatickým změnám včetně tání ledu zabránit. Projektem chtějí dokázat, že i děti a mladí lidé mají hlas a můžou něco změnit. Sní o tom, že vystoupí na prosincovém klimatickém summitu OSN v Paříži.

„Chci vás tam vidět, abyste mohli svůj vzkaz předat všem delegacím a všem lidem na světě,“ ujistil školáky Ban Ki-moon.