Italský konzulát v Egyptě zdemolovala nálož, k útoku se přihlásil IS

Italský konzulát v centru egyptské Káhiry zasáhla v sobotu ráno silná exploze. Nálož skrytá v autě zabila jednoho policistu, který budovu hlídal, a dalších nejméně devět lidí zranila. Výbuch nastal v okamžiku, kdy byl konzulát zavřený. Mezi zraněnými tak není žádný Ital. K útoku se přihlásili ozbrojenci z hnutí Islámský stát.

Konzulát se nachází na dopravní tepně spojující Ramsesovo náměstí se středem egyptské metropole. Výbuch budovu italského konzulátu vážně poškodil. Postranní fasáda směrem do ulice je prakticky celá zdemolovaná. Okna jsou vytržená z pantů. Exploze poničila i okolní domy a vodovodní potrubí, nejbližší oblast je tak zaplavená.

Egyptský premiér Ibráhím Mahláb v reakci na útok uvedl, že je země ve válce. „Nastal čas, aby se celý svět sjednotil v boji proti terorismu,“ citoval Mahlába egyptský list Al-Ahrám.

K útoku se přihlásili ozbrojenci z hnutí Islámský stát, kteří chtějí v zemi svrhnout tamní vládu. Výbušniny byly nastražené v autě a explodovaly, když byla budova zavřená. Vše tak nasvědčuje k tomu, že extremisté cílili na ostrahu a ne na diplomaty samotné. Islámský stát před časem vyzval k útokům na bezpečnostní síly a členy egyptské justice. „Itálie se nenechá zastrašit,“ reagoval nicméně na Twitteru šéf italské diplomacie Paolo Gentiloni.

Koncem minulého měsíce při bombovém atentátu v Káhiře zemřel generální prokurátor Hišám Barakát. Minulý týden přišlo o život skoro 120 lidí na Sinajském poloostrově během útoků islamistických extremistů na armádní posty a při následných bojích.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch vážně poškodil italský konzulát v Káhiře (zdroj: ČT24)