Polsko bojuje se sérií otrav psychoaktivní látkou zvanou Mocnář

Katovice - Asi stovka lidí skončila v posledních dnech v nemocnicích v polském Slezsku a ve Velkopolsku kvůli otravě psychoaktivními látkami. Jeden mladík má podle ministra zdravotnictví Mariana Zembaly mizivé šance na přežití. Policie v sobotu večer zadržela ženu a muže z Katovic podezřelé z distribuce omamného prostředku prodávaného pod názvem Mocnář, informují místní média.

„Od středy se děje něco divného,“ komentoval příjmy otrávených pacientů toxikolog Eryk Matuszkiewicz z městské nemocnice v Poznani. Část z nich přiznala, že použila Mocnáře. Většina se chovala mimořádně agresivně, a to i vůči záchranářům.
 
Ministr zdravotnictví Zembala upozornil, že problém spočívá ve snadné dostupnosti syntetických drog. „Hezky zabalené drogy se dají sehnat stejně jednoduše jako lístek na tramvaj,“ řekl. Odborníci varují, že tyto psychoaktivní látky jsou mnohokrát silnější než přírodní nebo „klasické“ drogy.

Za prodej psychoaktivních látek hrozí až osm let vězení
 
V Polsku od začátku července platí předpisy, podle nichž se k těmto uměle vyráběným psychoaktivním látkám přistupuje stejně jako ke klasickým drogám. Za jejich prodej hrozí osm let vězení, za jejich držení tři roky.

Podle zpravodajské televize TVN24 současná vlna otrav s tím může souviset: obchodníci narychlo vyprodávají zásoby, nebo experimentují s novým složením.