První etapa voleb ve znamení islamistů, Egypt má novou vládu

Káhira – Egyptské Muslimské bratrstvo získalo většinu z 56 parlamentních křesel, o něž šlo v první etapě voleb. Egypťané volili od listopadu do tohoto úterka ve třetině provincií. Muslimské bratrstvo kandidovalo jako Strana svobody a spravedlnosti a získalo zatím 36 křesel. V celkovém politickém spektru se hlasy bratrstva navíc sčítají s výsledkem dalších islamistických stran, k nimž patří i salafisté ze strany Núr. Dohromady mají zatím 65 procent. Egyptský tisk dosavadní volební výsledky označuje za „drtivé vítězství islamistů“. „Bratrstvo a salafisté obsadí podle očekávaných výsledků 81 procent křesel,“ napsal dnes list Al-Ahrám. Vojenské vedení Egypta dnes dekretem předalo prezidentské pravomoci novému předsedovi vlády Kamálovi Ganzúrímu, jehož kabinet dnes složil přísahu. Ponechalo si pouze kontrolu vojska a soudnictví.

Od listopadu do ledna Egypťané ve třech etapách hlasují o obsazení 168 parlamentních křesel podle výsledků přímého hlasování. Zbylé asi dvě třetiny křesel dolní komory budou obsazeny podle kandidátek jednotlivých stran a koaličních uskupení. Muslimské bratrstvo získalo v procentuálním počítání 36,6 procenta hlasů, což mu v poměrném systému dává právo zatím na 40 dalších křesel. Má tedy už nyní zajištěno 76 mandátů.

V první etapě se hlasovalo v devíti provinciích a velkých městech jako Káhira a Alexandrie. V dalších, které začnou 14. prosince a 3. ledna, se bude hlasovat ve venkovských oblastech, kde může být zisk náboženských kruhů ještě vyšší.

Nový kabinet složil slib

Dnes se v Egyptě ujal vlády nový přechodný kabinet. Dva týdny ho sestavoval Kamál Ganzúrí, kterého tím vojenská vláda pověřila pod tlakem veřejných protestů proti příliš velkým pravomocím armády. Kvůli demonstracím žádajícím svržení vojenské vlády odstoupil v listopadu Ganzúrího předchůdce Isám Šaráf. Nový premiér získá od armády rozšířené pravomoci, některé demonstranty ale jeho jmenování neuspokojilo. Vojenské vedení Egypta si ponechalo pouze kontrolu nad vojskem a justicí.

Nový premiér dnes představil svůj kabinet a ministři složili přísahu před předsedou SCAF Muhammadem Husajnem Tantávím. Ganzúrí měl potíže sestavit nový tým, dlouho hledal zejména ministra vnitra. Tím se nakonec stal regionální bezpečnostní představitel generál Muhammad Ibráhím, který v minulosti řídil bezpečnostní oddělení ministerstva vnitra v Gíze.

Nejvyšší rada ozbrojených sil (SCAF) se vlády v Egyptě ujala v únoru, když pod tlakem protestů odstoupil prezident Husní Mubarak.