Solar Impulse 2 zastavila vážná porucha: Let pokračuje skoro za rok

Honolulu - Další cesta letounu Solar Impulse 2 byla odložena na duben příštího roku. Rozhodnutí padlo kvůli nenávratnému poškození baterií, způsobenému jejich přehřátím. Solar Impulse 2 je nyní na Havaji; před dvěma týdny si při letu přes Pacifik připsal dva nové rekordy: Ještě nikdy totiž stroj poháněný sluneční energií neletěl tak dlouho a tak daleko.

Cesta kolem světa začala 9. března v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Původně měla trvat pět měsíců, z toho vlastní let 25 dní. Celá trasa měří asi 35 000 kilometrů.

Zatím posledním a rekordním úsekem cesty byl přelet Tichého oceánu. Pilot André Borschberg absolvoval nepřetržitých 80 hodin letu, během něhož na cestě z japonské Nagoji na Havajské ostrovy zdolal 5663 kilometrů.

Jak na Twitteru upřesnil druhý z pilotů Bertrand Piccard, baterie jsou kvůli přehřátí poškozeny natolik, že se je před koncem sezony nepodaří opravit. Po dobu opravy zůstane letoun v hangáru na havajském letišti Kalaeloa. Poté absolvuje několik testovacích letů a podle předpokladů by se měl v dubnu vydat na další etapu cesty na západní pobřeží USA. Po přeletu Ameriky a Atlantiku by se měl vrátit do Abú Zabí, kde cestu kolem světa zahájil. Odklad letu téměř o rok je sice jistým zklamáním, nicméně projektu se již podařilo dosáhnout několika vytyčených cílů.

Solar Impulse 2 má na svém povrchu 17 248 fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům. Letoun má rozpětí křídel 72 metrů, což je více, než má Boeing 747. Váží ale jen 2,3 tuny, tedy asi jako větší osobní automobil.