Navzdory zatýkání se v Rusku demonstruje dál

Moskva - V Rusku dál pokračují protesty proti výsledkům parlamentních voleb. Demonstranti se sešli v Petrohradu. Policie tady zatkla asi 50 lidí. Několik stovek demonstrantů se sešlo i v Kaliningradu. V Moskvě se dnes naopak konaly akce prokremelského tábora. Opozice v metropoli na sobotu svolává další demonstraci. Na Facebooku se už k akci přihlásilo 15 tisíc lidí.

Počet zatčených demonstrantů se v úterý večer podle úřadů vyšplhal k šesti stovkám. Může jim hrozit nejen pokuta či 15 dní vězení jako dosud, ale i tvrdší tresty. Během dvou dnů povolebních protestů se mezi zatčenými ocitli opoziční předáci Boris Němcov, Eduard Limonov, Ilja Jašin či populární bloger Alexej Navalnyj. 

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) odsoudila zatýkání pokojných demonstrantů v Moskvě a vyzvala ruské úřady, aby respektovaly svobodu shromažďování. Ruští ochránci lidských práv vyzvali k odvolání velitele moskevské policie Vladimira Kolokolcova za brutální zásahy pořádkových sil proti demonstrantům.

Michail Gorbačov
Zdroj: ČT24

Gorbačov žádá opakování voleb

Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov vyzval k opakování nedělních parlamentních voleb. Řekl, že současní vůdci musejí uznat, že je provázely početné manipulace a podvody a že výsledek neodráží vůli lidu.

Ruská armáda vzorně hlasovala pro Putina

Ruští vojáci a jejich příbuzní z 80 procent v nedělních parlamentních volbách hlasovali pro vládní stranu Jednotné Rusko. Vyplývá to z údajného hlášení ministra obrany Anatolije Serďukova premiérovi Vladimiru Putinovi, o němž dnes informoval list Kommersant. Před čtyřmi lety Putinovu stranu volily dvě třetiny armády. Ministerstvo obrany ponechalo zprávu o hlášení bez komentáře.

Ministr se prý mohl pochlubit nejen poklesem podpory opozice ve vojsku, ale i rekordně výkonnými jednotkami: 34. samostatná motostřelecká brigáda podpořila Jednotné Rusko 99,8 procenta hlasů, stejně jako 16. ženijní jednotka v posádce Mirnyj-14. Jen o čtyři desetiny za nimi zaostala 17. ženijní jednotka vzdušné a kosmické obrany z posádky Mirnyj-13. Ruská vojenská základna v Arménii hlasovala pro vládní stranu z 97,5 procenta a základna v Jižní Osetii z 95,3 procenta.

Telefonát Pavla Vondry (zdroj: ČT24)