Sinajská odnož IS zaútočila na egyptské námořnictvo

Rafáh - Egyptská odnož Islámského státu (IS) Sinajská provincie se přihlásila k raketovému útoku na egyptské námořnictvo ve Středozemním moři. Egyptská armáda oznámila, že k přestřelce s ozbrojenci došlo u pobřeží Sinaje. Na lodi vypukl požár, nikdo ale prý nezemřel.

K incidentu došlo u Rafáhu, poblíž Pásma Gazy. Radikálové zveřejnili na internetu fotografie rakety a poté hořící lid. Podle svědků se lidé z ostatních lodí snažili zachránit osoby na palubě. 

Útoků radikálů v poslední době přibývá. Tento měsíc zemřelo nejméně sto lidí, včetně 17 vojáků, při bojích, které vypukly po úderu islamistů na patnáct vojenských postů jižně od města Šajch Zuvajd na Sinaji. 

Útok IS na egyptskou loď
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Abed Rahim Khatib

Skupina Ansar Bajt al-Makdis působí na Sinaji několik let, v minulosti se ale přihlásila k IS a přejmenovala se na Sinajskou provincii. Chce na tomto území ustavit podobný režim, jako IS nastolil na severu Sýrie a Iráku, kde vyhlásil chalífát. 

Útoky se množí od pádu Mursího

Sinajský poloostrov je dějištěm častých útoků radikálů na bezpečnostní jednotky od roku 2013, kdy armáda svrhla prezidenta Muhammada Mursího, zvoleného za islamisty. O život při atentátech od té doby přišlo na 400 členů bezpečnostních sil.  

V květnu ale vůdci islamistů vyzvali členy, aby se zaměřili také na soudce a útočili na ně v odvetě za pronásledování a popravy příslušníků radikálních skupin. Nedávno přišel při pumovém útoku o život generální prokurátor Hišám Barakát.