Merkelová dohnala uprchlici k slzám. Pohladit nestačí, bouří se Němci

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová rozplakala mladou dívku, která vyprávěla o útěku rodiny z Palestiny a o strachu z vyhoštění. Nejmocnější žena planety konstatovala, že Německo jednoduše nemůže přijmout všechny běžence. Palestinku pak pohladila po zádech. Řada lidí Merkelové vyčetla, že byla na dívku moc tvrdá a nedokázala se do ní vcítit.

Merkelová rozplakala mladou palestinskou uprchlici (zdroj: ČT24)

Kancléřka Merkelová se s uprchlicí Reem setkala v severoněmeckém Rostocku v rámci kampaně s názvem „Dobrý život v Německu“. Mladá Palestinka jí vyprávěla o strastech německého azylového řízení i o životě ve strachu z vyhoštění, které její rodině určitou dobu hrozilo. „Chci studovat, opravdu si to přeji. Je to cíl, kterého chci dosáhnout. Je opravdu velmi nepříjemné dívat se, jak si ostatní užívají života, zatímco někdo jiný si ho užívat nemůže,“ konstatovala dívka.

„Politika je někdy tvrdá“

Moc pozitivní odpovědi se ale nedočkala. Merkelová prohlásila, že Reem chápe, ale politika je někdy tvrdá. „Jsi tu přede mnou a jsi velmi milá dívka, ale taky víš, že v palestinském uprchlickém v Libanonu jsou tisíce a tisíce lidí, ale pokud teď řekneme: Všichni můžete přijít, a vy všichni z Afriky taky můžete přijít, nezvládli bychom to. Stojíme před tímhle rozporem. Jediná odpověď je, že uděláme vše, aby rozhodovací proces netrval dlouho. Ale někteří se budou muset vrátit,“ podotkla kancléřka. 

Palestinka následně propukla v pláč. „Ale jdi. Vedla sis přece skvěle,“ řekla jí Merkelová. Moderátor akce ale kancléřku upozornil, že „nejde o to, jestli si vedla, nebo nevedla, ale o to, že jde o stresující situaci“. 

Merkelová se pak snažila Reem uchlácholit. „Já vím, že to je velmi stresující situace, proto ji chci pohladit, protože vás nechceme přivádět do takových situací, je to pro vás velmi složité a, jak jsi krásně ukázala, mnoho a mnoho se s touto situací dokáže vyrovnat,“ konstatovala politička. 

Pohlazení i komunikace byly podle kritiků necitlivé

Merkelové mnozí vyčítají neobratnost. V německých médiích i na sociálních sítích to vře – podle řady lidí nemá kancléřka dostatek empatie. Na Twitteru se dokonce objevil hashtag #merkelstreichelt (Merkelová hladí) v reakci na údajně necitlivé a odtažité konejšivé pohlazení po zádech, které se dívce stran kancléřky dostalo. Předsedkyně frakce Zelených v německém Spolkovém sněmu Katrin Göringová-Eckardtová prohlásila, že „chyby vlády v azylové politice nelze jen tak vyřešit hlazením“.  

Objevily se ale i pozitivní reakce. Někteří chování Merkelové označily za profesionální a ocenily, že se nesnažila citlivému tématu vyhnout.

Vydáno pod