Při pádu záchranářského vrtulníku na Slovensku zahynuli čtyři lidé

Bratislava - Čtyři mrtvé si vyžádala havárie záchranářského vrtulníku, který se zřítil ve Slovenském ráji do rokle nedaleko turisty oblíbené lokality Kláštorisko. Posádka letěla pro zraněného desetiletého německého chlapce, cestou se ale stroj zachytil o elektrické vedení a spadl z výšky zhruba padesáti metrů do řeky Hornád. V troskách zahynuli čtyři členové posádky z Popradu - pilot, lékař, záchranář a šéf horské záchranné služby Slovenského ráje.

Místo nehody v hluboké sedmikilometrové roklině je obtížně přístupné; záchranné práce byly po několika hodinách přerušeny a budou pokračovat ráno. Na místo dorazí letecký úřad, který vše zdokumentuje pro potřeby vyšetřování.

Oběti neštěstí bude zřejmě nutné z vraku vystříhat. Okolí místa nehody policisté uzavřeli, na místo dorazili záchranáři, hasiči už z řeky pomocí norných stěn zachycují provozní kapaliny unikající z vraku. S odstraňováním následků nehody pomůže i letka ministerstva vnitra, na místo neštěstí dorazil ministr zdravotnictví Viliam Čislák a psychologové. V nedaleké obci Hrabušice kvůli stržení drátů vypadl proud.

Exkluzivní záběry RTVS z místa neštěstí

Jde o jednu z největších podobných tragédií na Slovensku od konce 90. let. Jejím svědkem byl i český hasič, který byl ve Slovenském ráji na túře a volal záchranáře k chlapci se zlomenou nohou. Ten oproti některým původním zprávám na palubě havarovaného stroje nebyl, jiná záchranná jednotka jej převezla do nemocnice.

Na Slovensku se zřítil záchranářský vrtulník (zdroj: ČT24)

„Je mi velmi líto, že tato nehoda se stala právě lidem, kteří zachraňují lidské životy. Tímto chci vyjádřit příbuzným obětí, ale i jejich kolegům svou upřímnou soustrast,“ řekl k tragédii předseda parlamentu Peter Pellegrini.

Vrtulník patřil společnosti ATE, která provozuje sedm stanic vrtulníkové záchranné služby - v Bratislavě, Nitře, Brně, Ostravě, Banské Bystrici, Popradě i Košicích.

Podobné neštěstí se odehrálo v roce 1998 na Nový rok, kdy se u Bratislavy zřítil záchranářský vrtulník. V troskách zahynul pilot, zdravotní sestra a převážený novorozenec s nemocným srdcem. Lékař podlehl zraněním po několika dnech.