Do konce století nás bude přes 11 miliard, říká zpráva OSN

New York - Téměř čtyři miliardy lidí přibudou na světě do konce tohoto století, když poroste zvláště populace v afrických zemích. Podle zprávy Organizace spojených národů bude do roku 2100 na planetě 11,2 miliardy obyvatel. Nejlidnatější zemí se již za sedm let stane Indie, která o tento primát připraví Čínu. Předchozí odhady přitom tvrdily, že k tomu dojde až na konci příští dekády.

Zatímco západní populace vytrvale početně klesá a stárne, v méně rozvinutých oblastech světa bude i v následujících desetiletích počet obyvatel růst. Z dnešních 7,3 miliardy vzroste do roku 2030 na 8,5 a v polovině století to bude 9,7 miliardy. Polovinu tohoto přírůstku budou podle odhadu OSN tvořit obyvatelé devíti zemí - Indie, Nigérie, Pákistánu, Konga, Etiopie, Tanzánie, USA, Indonésie a Ghany. Nejlidnatější africká země Nigérie zhruba v polovině století vystřídá Spojené státy na pozici státu se třetím největším počtem obyvatel.

Data a grafy ke zprávě OSN jsou ke zhlédnutí ZDE.

Právě vysoký nárůst počtu obyvatel afrických zemí bude podle šéfa OSN pro otázky populace Johna Wilmotha velkou překážkou pro vymýcení hladu a chudoby a rozšiřování vzdělanosti v této části světa.

Zpráva očekává rovněž výrazné stárnutí světa. Lidí starších 60 let bude na planetě v polovině století dvojnásobek dnešního počtu. Největší podíl budou tvořit v Evropě, kde jich bude 34 procent. Díky prodlužování délky života se do poloviny století více než ztrojnásobí i počet lidí nad 80 let, kterých je dnes 125 milionů.

Zpráva, která pracuje s daty z nejnovějších sčítání lidu a nedávnými zdravotnickými a demografickými průzkumy, však uvádí, že skutečná čísla se mohou od prognózy velmi lišit, dojde-li například v příštích letech ke změnám v plodnosti obyvatel planety, které mohou v rámci několika generací vést k velmi rozdílným údajům.

Vydáno pod