V Pákistánu byl zabit šéf sekty odpovědné za smrt slovenských horolezců

Islámábád - Vězněný šéf radikální sunnitské skupiny Laškare džhangvi Málik Išak, jeho dva synové a dalších 11 ozbrojenců byli zabiti v Pákistánu během přestřelky, jejíž okolnosti ale zůstávají nejasné. Sektářská organizace Laškare džhangvi má na svědomí mimo jiné zabití skupiny zahraničních horolezců v červnu 2013, mezi nimiž byli i dva Slováci.

Informace o incidentu se rozcházejí. Podle prvního prohlášení policie byl Išak i se svými syny převážen z jedné věznice do jiné, když konvoj napadla skupina ozbrojenců. Při přestřelce byl Išak se svými syny zastřelen a s nimi také 11 ozbrojenců ze skupiny, která se je pokusila osvobodit. Šest policistů utrpělo zranění. O něco později policie vydala další prohlášení, v němž se uvádí, že 14 až 15 ozbrojenců přepadlo policejní vozidla s Išakem, když se vracela z místa, kde byly na základě informací poskytnutých Išakem a dalšími radikály objeveny zbraně a výbušniny. Išak a pět dalších zajatých islamistů údajně zemřelo při palbě útočníků na konvoj. Při následné přestřelce policisté zabili osm ozbrojenců.

Zahynul Išak rukou policie, nebo ozbrojenců?

Okolnosti přestřelky jsou nejasné. V zemi, kde jsou mimosoudní popravy údajně běžnou policejní praktikou, bývají často podobná přepadení předem připravená. Jeden z pákistánských vyšetřovatelů, který si nepřál být jmenován, prohlásil, že zabití Išaka nese charakteristické znaky policejní akce provedené v rámci celostátního plánu na likvidaci teroristů. Tento plán Islámábád spustil loni v prosinci, když komando pákistánského hnutí Taliban ve škole v Péšávaru povraždilo přes 150 lidí, z toho 134 žáků. Školu navštěvovala řada dětí pákistánských vojáků.

Málik Išak byl na americkém seznamu světových teroristů. Skupina, kterou založil, si na konto připsala smrt několika set civilistů, kteří většinou patřili k menšinovým šíitům. Išak byl několikrát postaven před soud za vraždu, ale pokaždé byl zproštěn viny, protože svědci odmítali vypovídat. Policie ho znovu zadržela v sobotu i s jeho syny na základě zákona o zachování veřejného pořádku.

Vražedný útok na horolezce v roce 2013 se odehrál na úpatí deváté nejvyšší hory světa Nanga Parbat. Tábor horolezců přepadla skupina až 20 islamistických ozbrojenců převlečených za policisty. Krom deseti zahraničních turistů, mezi nimiž byli dva slovenští horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš, zastřelili i jejich pákistánského průvodce. Další mrtví pocházeli z Číny, Litvy, Nepálu, Ukrajiny a USA.

Nanga Parbat
Zdroj: ČT24

Podle prohlášení policie, které citovala agentura Reuters, byl Išak i se svými syny převážen do jiné věznice, když konvoj napadla skupina ozbrojenců a osvobodila je. Při následné přestřelce policie Išaka i jeho syny zastřelila, a s nimi také 11 ozbrojenců ze skupiny, která se je pokusila osvobodit. Při přestřelce bylo zraněno šest policistů.

Už letos v únoru uprchli z věznice dva radikálové z Laškare džhangvi, když se jim podařilo vyhloubit tunel z cel ke zdi vězeňského areálu v Gilgitu na severu Pákistánu. Dva další vězni byli na útěku zastřeleni.