Čínský manželský trh je tvrdší pro muže než pro „zbytky žen“

Kuang-čou (Čína) – Nelichotivý výraz „zbytky mezi ženami“ se v Číně vžil pro dívky, kterým je přes 27 let, mají vysokou školu a jsou svobodné. Státní média tento obrat používají tak často, že zlidověl. Kvůli stárnoucí populaci a klesající porodnosti stát tlačí mladé Číňany do manželství. Čína podle místních médií možná do konce roku ještě víc uvolní politiku jednoho dítěte. Už teď mohou mít Číňani dva potomky, pokud aspoň jeden z rodičů nemá sourozence.

„Dívky s průměrným nebo ošklivým zjevem si zvyšují vzdělání ve snaze přidat na konkurenceschopnosti. Naneštěstí si neuvědomují, že stárnutím jejich cena klesá. Když dosáhnou vysokoškolských titulů, jsou staré jako zažloutlé perly,“ tvrdí Všečínská federace žen.

V Číně je vžitá představa, že úspěšní muži nechtějí rovnocenné partnerky a dávají přednost těm, nad nimiž mají převahu. „Média nám podsouvají, že nezadané ženy mají vysoké školy, příjmy i nároky. Ale skutečnost je jiná. Většina neprovdaných žen má průměrný příjem a jen 17 procent má vyšší vzdělání,“ říká novinářka a autorka studie Zbytky mezi ženami Luo Aj-pching. Má slušný příjem, byt a univerzitní titul. Skutečnost, že ženy jako ona společnost stigmatizuje, ji přiměla vyzkoumat, jaká fakta za stereotypem stojí. 

Čínský výraz "zbytky mezi ženami" už zlidověl (zdroj: ČT24)

Ve skutečnosti je manželský trh daleko tvrdší pro muže. Po letech politiky jednoho dítěte a upřednostňování synů nad dcerami je v Číně nerovnováha: na sto narozených děvčat připadá 118 chlapců. Hrozí, že partnerku nenajde až 15 procent mužů. K tomu se ještě přidávají ekonomické nároky: traduje se, že před dvaceti lety musel mít muž na ženění hodinky, kolo a šicí stroj. Dnes potřebuje auto, byt a spořící účet. Podle Luo je to problém na vesnicích, kde muži nemají ekonomické příležitosti uživit rodinu a kde je nerovnováha. Rodiče preferují chlapce a matky chodí na potraty, když čekají dcery.

Rodiče hledající partnery pro nezadané děti se zajímají o fyzické kvality, vzdělání a výši příjmů. Dohazování má v Číně tisíciletou historii. V každé vesnici žila žena, na kterou se rodiče obraceli. Později tuto roli částečně převzali straničtí funkcionáři. Nová doba si ale žádá nové prostředky. Boom zažívají agentury a seznamky přes internet. Pro mladou generaci je představa, že do života zasahují rodiče, čím dál méně přijatelná. Mladí argumentují tím, že se o sebe dokáží postarat sami a že si o svém životě chtějí rozhodovat sami. Přesto tlak společnosti třicátníky - bez ohledu na pohlaví - znervózňuje a vhání do náruče dohazovačským agenturám, které vydělávají miliony.