V USA pohřbili černošku, která zemřela za podivných okolností v policejní cele

Chicago (USA) - Stovky lidí se na chicagském předměstí Willow Springs přišly rozloučit s černoškou Sandrou Blandovou, která byla zadržena za dopravní přestupek a ve vazbě pak údajně spáchala sebevraždu. Rodina a přátelé Blandové si ji na pohřbu připomněli jako „odvážný hlas“ za sociální spravedlnost a slíbili, že neustanou ve snahách o vyjasnění okolností její smrti.

Případ opět oživil debaty o policejních postupech vůči Američanům tmavé pleti. Osmadvacetiletou Sandru Blandovou policie zastavila na silnici nedaleko texaského Houstonu 10. července kvůli tomu, že při přejíždění do jiného jízdního pruhu nedala znamení o změně směru jízdy. Zasahující policista ve zprávě uvedl, že Blandová byla při kontrole „agresivní“, a proto jí prý nasadil pouta a odvezl do okresní cely ve městě Waller. Tam však ženu po třech dnech nalezli oběšenou. Oficiální závěr zněl, že šlo o sebevraždu.

Podle předběžných výsledků pitvy měla Blandová údajně v organismu velké množství látek pocházejících z konzumace marihuany. Příbuzní i advokát zemřelé ale tento závěr nadále zpochybňují.

„Když máte právě nastoupit do nového zaměstnání, když víte, že se vaše rodina chystá zaplatit kauci za vaše propuštění, když jste aktivista a bojovník, tak si nevezmete život,“ řekla novinářům před metodistickým kostelem v městečku Lisle nedaleko Chicaga, kde se tryzna konala, reverendka Theresa Dearová.

Řada truchlících na pohřbu Blandové měla na sobě trička s nápisem „Sandy stále ještě mluví“, v narážce na heslo Sandy mluví, pod nímž Blandová zveřejňovala na internetu příspěvky a videa vztahující se k problematice přístupu bílých policistů k Afroameričanům.

Příběh Blandové vyvolal mezi lidmi takový ohlas, že na její pohřeb přišli i ti, kdo ji vůbec neznali. „Neznal jsem Sandru a nevím, co se stalo,“ řekl listu Chicago Tribune Hank Brown z Chicaga. „Vím ale, že nemusela umřít. Je to epidemie policejního teroru v naší zemi a lidé se proti tomu musejí postavit“.