Do Tuniska se v rámci boje s terorismem vrací trest smrti

Tunis - Tunisko má nový protiteroristický zákon. Reaguje tak na nedávné útoky radikálů v zemi, ke kterým se přihlásil Islámský stát. Zahynuly při nich desítky lidí, převážně turistů. Norma má širokou podporu sekulárních i islámských stran, ostře ji ale kritizují nevládní organizace a občanská společnost. Poukazují především na návrat trestu smrti a širší možnosti odposlechů.

Zákon po třídenní debatě podpořilo 174 poslanců, deset zákonodárců se zdrželo, proti nehlasoval nikdo. Předseda Ústavodárného shromáždění označil jeho schválení za „historický okamžik, který uklidní občany země“.

Norma má však i své kritiky. Těm kromě obdnovení trestu smrti za řadu různých zločinů vadí i možnost zadržování podezřelých bez přístupu k právníkům či bez předvedení k soudu po dobu 15 dní. Snadnější by mělo být také využívání telefonních odposlechů podezřelých.

Tunisko zažívá velký odliv turistů

Nový zákon přichází po atentátu, při kterém útočník zastřelil na pláži v Sousse 38 lidí, převážně zahraničních turistů. K útoku se přihlásil Islámský stát. Podle analytiků byl červnový atentát, stejně jako předcházející březnový teroristický útok na muzeum v Tunisu s 22 oběťmi převážně z řad turistů, pokusem ochromit tuniské hospodářství. Obavy z dalších útoků snížily počet turistů v zemi oproti loňsku o více než polovinu.

Útok v Sousse se odehrál 26. června. Spáchal jej třiadvacetiletý Sajfaddín Rizkí, který podle vyšetřovatelů prošel výcvikovým táborem radikálů v Libyi. Předtím zřejmě načas pracoval v dotyčném hotelu jako animátor. Jeho oběťmi se stali výhradně zahraniční turisté: kromě 30 Britů přišli o život i tři Irové, dva Němci a po jednom občané Belgie, Portugalska a Ruska. Atentátník zranil také čtyři desítky dalších lidí, pak jej zastřelila policie.