Sesuv půdy v rakouském Raurisu odřízl od světa tisíce lidí

Rauris (Rakousko) - Masivní sesuv půdy v rakouské rekreační oblasti Raurisertal v Národním parku Vysoké Taury odřízl ve čtvrtek večer od okolního světa na 5000 lidí. Nikdo nebyl zraněn. Lavina se z horského svahu zřítila v 18:30. Nikoho nezranila ani nezpůsobila velké škody. K úhoně přišla jen jedna zdejší usedlost. Ženu, která v ní se třemi dětmi žije, se hasičům podařilo včas dostat do bezpečí.

Sesuv způsobily silné bouřky. Zával kamení a bahna dlouhý na 400 metrů a v některých místech vysoký až pět metrů zcela zablokoval příjezdovou silnici do postiženého místa. Uvězněno tak dočasně zůstalo na 3000 obyvatel a kolem 2000 turistů.

Úřady zahájily odklízecí práce, na místě je asi deset bagrů a dvacet nákladních vozů. Při odstraňování následků sesuvu pomáhají také asi dvě stovky hasičů. Podle rakouských médií byla silnice do Raurisu v jednom jízdním pruhu opět zprovozněna odpoledne, úplné zprovoznění se dá očekávat kolem šesté hodiny večer. Ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, zda jsou mezi turisty uvízlými v rekreační oblasti také Češi.

Bouřky způsobily v noci na pátek velké škody v Tyrolsku, kde sesuvy půdy a lijáky na několik hodin zablokovaly několik silnic. Nikdo ale nebyl zraněn. Další škody napáchaly bouře ve Štýrsku, kde zasáhl blesk 47letého muže; vichr zde strhával střechy a elektrické vedení a vyvrátil několik stromů.

Následky bouřek v Rakousku (zdroj: ČT24)

Tři horolezci přežili pád z 250metrového srázu

Pád z 250 metrů vysokého srázu přežila ve čtvrtek tříčlenná skupina horolezců na nejvyšší rakouské hoře Grossglockner v pohoří Vysoké Taury. Agentura APA neupřesnila, jak vážná zranění muži utrpěli. Napsala jen, že dva z nich přepravily vrtulníky záchranné služby do nemocnic v Lienzu a Salcburku, zatímco třetího odvezl do údolí policejní vrtulník.

Pád způsobil třiačtyřicetiletý Němec, který při sestupu na částečně zledovatělém povrchu uklouzl a strhl s sebou další dva členy skupiny - osmatřicetiletého krajana a devětatřicetiletého Rakušana. Horolezci byli vzájemně uvázaní na laně.