Cestu do Evropy zaplatily životem další desítky uprchlíků

Augusta (Sicílie) – Čtyři desítky migrantů včetně pěti dětí se na cestě do Evropy utopily u pobřeží Libye. Pracovníkům humanitární organizace Save the Children to řekli uprchlíci, kteří potopení lodi přežili, byli zachráněni a dostali se do přístavu Augusta na Sicílii.

Uprchlíci se dostali na pevninu na palubě německé lodi Holstein, která zachránila 283 běženců z několika různých plavidel. Na jednom z gumových člunů, který vyrazil z Libye, bylo údajně 120 uprchlíků. Loď se ale krátce po odplutí začala potápět a 40 lidí našlo ve vlnách smrt, uvedli přeživší.

V posledních měsících se desetitisíce uprchlíků pokusily přeplout Středozemní moře do Evropy, většinou do Itálie a Řecka. Jenom k italským břehům za prvního půl roku doplulo přes 85 000 lidí, loni to bylo celkem 170 000 lidí. Mnoho z nově příchozích následně zamíří do bohatších zemí na severu Evropy, asi 85 000 migrantů ale i nadále zůstává v italských uprchlických táborech a dalších provizorních přístřešcích.

Ve Středozemním moři se v uplynulých měsících ocitlo v problémech množství plavidel, ani to ale uprchlíky z Afriky a Blízkého východu neodrazuje od pokusu dostat se do Evropy. Počet mrtvých či pohřešovaných se letos zatím pohybuje kolem dvou tisíc; za celý loňský rok jich bylo 3500.