Zničené Debalceve se obtížně probouzí k novému životu

Debalceve - Ukrajině se nedaří rekrutovat nové vojáky. V šesté vlně jich armáda chtěla přijmout 50 tisíc. Konflikt na východě země si vyžádal asi šest a půl tisíce obětí, dalších skoro dvanáct set mužů Kyjev pohřešuje. Buď jsou také mrtví, nebo v zajetí. Některá města za bojovou linií se pomalu snaží obnovit normální život. Včetně Debalceve.

Obyvatelé Debalceve se vypořádávají se zkázou města (zdroj: ČT24)

Od únorových bojů o Debalceve uplynulo půl roku. Ukrajinská armáda přišla v kruté bitvě o kontrolu nad tímto 25tisícovým městem. Od té doby se místní snaží vrátit k normálnímu životu.

Mnohým ale boje vzaly všechno - od členů rodiny, střechy nad hlavou až po veškerý majetek. „Raketa nám zničila dům a zabila mou matku. My jsem byli v kuchyni a i tam to rozbilo okna a střechu,“ popisuje Valentina Belokonová únorové ráno, které jí navždy změnilo život. „Nemůžeme žít v našem domě, je úplně zničený. Všechno jsme z něj vynesli,“ naříká další z obyvatelek města.

Nikolaj Belokon má po zimní ofenzivě stále co opravovat. Stěžuje si, že střely a bomby mířily na civilisty: „Co je to za válku? To je skutečná genocida!“

Boje zničily i městskou infrastrukturu a desítky podniků. Rekonstrukce bude trvat měsíce, možná roky. „Teď to tu neostřelují. Ve srovnání s tím, co bylo, je tu jakýsi klid a mír,“ popisuje Jelena Sadovaja.

Většina lidí, kteří se začali do Debalceve vracet, je bez práce a bez příjmů. Úřady vedené separatisty jim ale slibují lepší vyhlídky. „Práce tu není. Ale prý bude na začátku srpna,“ věří jeden z navrátilců.

Velká část obyvatel je tak stále závislá na humanitární pomoci. Ve frontě na jídlo doufají, že nová jednání mezi Kyjevem a separatisty přinesou mír a stabilitu.

Obyvatelé Debalceve se tísní při výdeji humanitární pomoci
Zdroj: ČT24