V Berlíně zabavili rekordní množství pervitinu – patrně české výroby

Berlín - Zhruba 4,5 kilogramu pervitinu zabavila německá policie při zátahu v Berlíně. Množství zabavené drogy je údajně vůbec největší v dějinách metropole. Dealeři by ji uživatelům mohli prodat za zhruba 675 tisíc eur (18,2 milionu Kč). Většina pervitinu se na německý trh dostává pod názvem Crystal Meth z českých příhraničních varen.

Při razii na anonymní udání policie v bytě v berlínské čtvrti Schöneberg zadržela také dva podezřelé německé občany ve věku 48 a 55 let. Jeden z nich je údajně původem z České republiky a druhý ze Švýcarska. Syntetickou drogu podle policie distribuovali prostřednictvím poštovních zásilek po celé Evropě. Kromě pervitinu policie na místě zabavila také drogu extáze, léky na předpis zneužívané jako omamné látky či tabletky na mužskou potenci.

Dosud největší množství pervitinu zajistila berlínská policie v roce 2012. Tehdy šlo ale „pouze“ o jeden kilogram. Tři kilogramy drogy zabavili policisté loni ve spolkové zemi Braniborsko, která hlavní město obklopuje.

Droga, často pocházející z České republiky, se šíří Německem čím dál víc. Zatímco ještě donedávna to byl problém hlavně ve spolkových zemích Bavorsko a Sasko, které s Českem bezprostředně sousedí, v poslední době se začal pervitin vyskytovat ve zvýšené míře i více na západ a sever od českých hranic.

Podle odhadů německé policie a celní správy se v českých drogových varnách vyrobí zhruba deset tun pervitinu ročně. Při kontrolách v roce 2014 celníci zadrželi na hranicích s Českem asi 73 kilogramů této drogy. Mezi německými uživateli je syntetická droga pervitin velmi oblíbená, protože je relativně levná - cena se pohybuje v závislosti na regionu od 80 do 120 eur (2160 až 3250 Kč) za gram.

Vydáno pod