Zapomenutá tragédie: Od potopení „českého Titaniku“ uplynulo 100 let

Chicago - Před sto lety se na řece v centru města Chicago potopil parník SS Eastland. Při katastrofě zahynulo 844 lidí, z toho 220 Čechů. Na lodi se plavili zaměstnanci společnosti Western Electric s rodinami, které čekal piknik. V souvislosti s tragédií nebyl nikdy nikdo potrestán. V Chicagu proběhne řada ceremonií. Smutné výročí si připomínají i Čechoameričané. Na chicagském hřbitově se nedváno uskutečnilo slavnostní odhalení nového památníku obětem lodního neštěstí.

Cesta na piknik se změnila v horor

Pracovníci Western Electric se na osudný den těšili. Společnost pro ně připravila zahradní slavnost na druhém břehu jezera v Michigan City v Indianě. Zaměstnanci dorazili do přístavu spolu s rodinami. Mnoho z více než 2500 cestujících byli čeští, němečtí, maďarští a polští přistěhovalci.  

Hned v přístavišti na Chicago River se loď pod tíhou výletníků převrátila na bok a nabrala vodu. Byla vratká a pumpy pro přečerpávání vody nefungovaly.  

Kapela hrála do poslední chvíle

Parník kotvil mezi mosty v Clark Street a LaSalle Street na pravém břehu řeky. Z nábřeží celou katastrofu sledovaly tisíce bezmocných diváků. Ještě tři minuty předtím, než se levobok lodi zabořil do říčního bahna asi šest metrů pod hladinou, hrála kapela v podpalubí ragtime.

Z 844 mrtvých bylo kolem 220 Čechů. Jejich chicagská kolonie byla tehdy po Vídni ve světě nejpočetnější.   

100 let od potopení SS Eastland
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Uncredited

Poslední přeživší tragédie zemřela pár měsíců před stým výročím 

Loni v prosinci zemřela poslední přeživší, 102letá učitelka z nedělní školy Marion Eichholzová. Když spolu s rodiči přežila katastrofu, byly jí pouhé tři roky – stejně jako řadě dalších obětí. „Je to smutné a trochu tajemné, že jsme přišli o poslední přeživší pouhé měsíce před 100. výročím,“ podotkl autor knihy „Potopení Eastlandu: Amerikou zapomenutá tragédie“ Jay Bonansinga. 

Marion vyprávěla o posledních okamžicích před katastrofou své mladší sestře Shirley. „Vzpomínala, jak byla na palubě, její matka seděla v křesle, najednou se loď začala zvedat. Hodilo ji to proti zábradlí, otec ji ale chytil. Byl to dobrý plavec, matce – která plavat neuměla – řekl, aby zůstali na palubě tak dlouho, jak to půjde,“ konstatovala Shirley. Nakonec ale všichni museli skočit do vody. „Vzpomínala, jak jí táta otíral vodu z obličeje,“ dodala sestra Eichholzové. 

Že je Eastland nestabilní, se vědělo dlouho před katastrofou

Eastland měl pověst „královny rychlosti“ v oblasti Velkých jezer, mezi zasvěcenými ale proslul snad ještě více svou nestabilností. Málem se převrhl už v roce 1903. Pouhé tři týdny před osudným pokusem o vyplutí nepochopitelně zvýšil inspektor Robert Reid povolený počet cestujících až na 2500 osob.

Katastrofa lodi Eastland
Zdroj: ČT24

Vyšetřování posléze ukázalo, že Eastland vůbec nebyl schopný plavby, navíc byl přetížen. Oficiálně se nalodilo asi 2570 lidí, hovoří se ale až o 3200 cestujících. K nestabilitě lodi paradoxně přispěly i záchranné čluny přidané na pravobok. Balanční nádrže, které posilují stabilitu plavidla, byly ten den prázdné, neboť pumpy k jejich naplnění nefungovaly.

Před soudem stanuli členové posádky i majitelé lodi z firmy St. Joseph-Chicago Steamship. Stovky soudních procesů se táhly přes 20 let, ale potrestán nebyl nikdo. Odvolací tribunály vždy rozsudky zrušily. „Jednomyslný úsudek vyzněl v tom smyslu, že vinu nese zločinná nedbalost, šlendrián a ziskuchtivost,“ zhodnotil příčiny tragédie krajanský dobový tisk.

  • Eastland po rychlé opravě koupilo americké námořnictvo a sloužil jako cvičné plavidlo pod novým jménem Wilimette. Až v roce 1946 se vydal na zaslouženou cestu do šrotu.

Student objevil unikátní záběry

Student Jeff Nichols objevil před pár měsíci unikátní záběry v nizozemském válečném zpravodajském týdeníku. První záběr ukazuje dobrovolníky a záchranáře, jak se na převržené lodi snaží zachránit, co se dá. Druhý záběr byl natočen týden po katastrofě a zachycuje pokus o vyzdvižení plavidla.  

V Chicagu se budou zapalovat svíčky 

Mezi 24. a 26. červencem proběhne na břehu řeky několik piet. V sobotu večer mohou lidé dorazit na koncert a rozsvítit svíčku. Lookingglass Theatre Company pak uvede své dílo Eastland: A New Musical. 

Velká většina utonulých krajanů byla pochována na Českém národním hřbitově v Chicagu (Bohemian National Cemetery), kde se uskutečnilo slavnostní odhalení nového památníku, který byl ke stému výročí vybudován ze zdrojů veřejné sbírky.  

Čechoameričané si připomněli 100 let od tragédie Eastlandu
Zdroj: ČT24/MZV

Ceremoniálu se zúčastnily stovky krajanů. Položit květiny k památníku přišla i po sto letech řada příbuzných tehdejších obětí. Autorem památníku, jehož ústředním motivem je kormidlo vystupující z vodní hladiny, je Lubomír Dostál. Téma potopení parníku Eastland bylo také součástí festivalu Dny Prahy v Chicagu 2015.