Slovenští lékaři ustupují, krize by mohla brzy skončit

Bratislava – Slovenské odbory a vláda se dohodly na nových pracovních smlouvách pro 1 200 lékařů, kteří podali výpovědi. Nespokojení zdravotníci ustoupili z platových požadavků a ukončili protestní akci. Řada nemocnic na Slovensku kvůli tomu fungovala v omezeném režimu. O víkendu tam pomáhali čeští armádní doktoři. Ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik ve středu vládě navrhne zrušení nouzového stavu, který kabinet vyhlásil minulý týden v reakci na výpovědi doktorů.

Situace ve slovenských nemocnicích se pomalu zlepšuje, někteří lékaři ustoupili a podepisují nové pracovní smlouvy, na kterých se vláda dohodla s odbory. Jiní ale stále odmítají přijít do práce. 

Nové pracovní smlouvy, které vycházejí z dohodnutého vzoru, mají zaručit lékařům postupný nárůst platů včetně zachování dřívějších zaměstnaneckých výhod. Mzdy doktorům ale porostou méně, než lékařské odbory žádaly. Celkem 1 200 lékařů by se tak mohlo již brzy vrátit do služby. Šéf lékařských odborů Marian Kollár uvedl, že odbory udělají všechno pro to, aby se lékaři k pacientům v nemocnicích hromadně vrátili ve středu. To by vládě umožnilo odvolat nouzový stav. Po jeho ukončení by měla skončit i mise tří desítek českých armádních specialistů ve slovenských nemocnicích.

Vydáno pod