Epidemie legionelly zamořila vodu v New Yorku, zabila 7 lidí

Sedm lidí zemřelo a devadesát se nakazilo legionářskou nemocí v New Yorku. Lékaři nabádají všechny lidi s příznaky, aby okamžitě vyhledali lékaře. Původcem onemocnění je bakterie nacházející se ve vodním prostředí. V americkém velkoměstě se pravděpodobně šíří potrubím. Nákaza se nepřenáší mezi lidmi.

„V tuto chvíli jsme si na základě lékařských a vědeckých důkazů, které máme, jisti, že jsme identifikovali zdroje, které způsobují tuto epidemii. Všechny byly znovu vyčištěny. Potřebujeme si být ale stoprocentně jisti a tak v testování pokračujeme,“ uvedl starosta New Yorku Bill de Blasio.

Starosta New Yorku Bill de Blasio
Zdroj: Tony Gentila/Reuters

Všechny oběti choroby, která se začala šířit v Bronxu, byli starší lidé s dalšími zdravotními komplikacemi. Epidemie již dosáhla svého vrcholu a nyní se zpomaluje, ubezpečuje De Blasio. Dodal, že již byly identifikovány všechny zdroje nákazy. Dodávky vody prý pro obyvatele New Yorku nepředstavují žádné riziko.

Testy odhalily bakterie legionelly v pěti chladicích věžích, včetně té v Lincolnově nemocnici. Šéf samosprávy Bronxu Rubén Díaz prohlásil, že se hodlá zasadit o legislativní změnu, která by umožnila vytvořit systém kontroly vody v New Yorku.

Při poslední obdobné epidemii zahynuli v roce 2012 v Chicagu dva lidé.

  • Jedná se o bakteriální respirační onemocnění šířící se z vodních zdrojů, jako jsou chladicí věže, klimatizace nebo sprchy. Mezi symptomy obvykle patří těžký zápal plic, horečka, zimnice a suchý kašel.
  • První epidemie byla zaznamenána v roce 1976 ve Filadelfii mezi vojáky z amerických legií, kteří se na hromadném srazu infikovali hotelovou klimatizací. 34 z 211 nakažených tehdy nemoci podlehlo. O rok později byla identifikována nová bakterie, později nazvaná Legionella.