V Izraeli zatkli dva židovské extremisty

Izrael vyšetřuje žhářské útoky (zdroj: ČT24)

V Izraeli zadrželi za uplynulé dva dny dva židovské extremisty. Nejprve v pondělí zatkli Meira Ettingera, podezíraného z účasti ve skupině žhářů, která v červnu vypálila kostel u Galilejského jezera. Dnes pak policie oznámila zadržení dalšího krajně pravicového extremisty Avitara Salonima.

Policii nyní zaměstnává především vyšetřování útoku z minulého týdne, kdy několik židovských radikálů zapálilo na Západním břehu Jordánu dům, ve kterém byla čtyřčlenná palestinská rodina. Osmnáctiměsíční chlapec při tom zemřel.

Čtyřiadvacetiletý Ettinger je vnukem rabína Meira Kahaneho, který založil protiarabskou rasistickou organizaci Kach. Kahane pocházel z USA a roku 1990 byl zastřelen v New Yorku. Kach požadovala vyhnání Arabů z Izraele a anexi Západního břehu Jordánu a Pásma Gazy. Od roku 1994 je v Izraeli zakázána. Ettinger v minulých dnech na svém blogu hájil útoky, které trestají hříchy, za něž pokládá modlení v mešitách a kostelech. Podle něho jde o pohanská kultovní místa.

Útok na kostel Rozmnožení chlebů a ryb
Zdroj: Reuters/Baz Ratner

Podle izraelských médií je Ettinger hlavní osobou skupiny, která 18. června vypálila kostel u Galilejského jezera. Podle izraelské tajné služby bylo cílem této skupiny svrhnout vládu tím, že pomocí útoků na Palestince vyvolá chaos.

Kontrašpionážní služba Šin Bet chtěla už loni na Ettingera uvalit administrativní vazbu, která umožňuje držet nebezpečné osoby delší dobu za mřížemi bez zahájení soudního řízení, ale prokurátor to zamítl. Extremista ale dostal zákaz pobytu v Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu. Stejný zákaz měl i Avitar Salonim, který je rovněž podezřelý z toho, že byl aktivní v „násilnické extremistické židovské organizaci“, uvedla Šin Bet.

Ministr obrany Moše Jaalon po žhářském útoku na palestinskou rodinu vydal příkaz, aby policie umístila do vazby pravicové extremisty včetně Ettingera.

Podle izraelských sdělovacích prostředků by Ettinger mohl zůstat ve vazebním žaláři několik měsíců. Vláda právě nedávno ohlásila zpřísnění postupu proti židovským teroristům a povolila, že i na ně se může vztahovat administrativní vazba. Dosud ji Izrael používal jen pro zatčené Palestince považované za nebezpečné.

Vydáno pod