Ohrožená zvířata se světu připomněla na Empire State Building

Obyvatelé Manhattanu zažili pozoruhodnou světelnou show. Na fasádě Empire State Building se objevila projekce fotografií ohrožených druhů zvířat. Jde o součást kampaně dokumentu Racing Extinction (Závody ve vymírání). Mimořádný zájem akce vzbudila i díky faktu, že se na projekci dostal i snímek nedávno zastřeleného lva Cecila.

Za filmem i doprovodnou kampaní stojí Společnost pro záchranu oceánů bojující proti nezákonnému lovu zvířat. Cílem je také představit možnosti, jimiž mohou příznivci pomoci ke zpomalení úbytku živočichů.

V rámci projekce vymírajících druhů se na ploše ikonického mrakodrapu objevil například leopard sněžný, tygři, lemuři, nejrůznější hadi, ptáci a vodní živočichové. Dodatečně byla do projekce přidána i fotografie lva Cecila, který byl minulý týden ilegálně a surově zastřelen v Zimbabwském národním parku.

Projekce na Empire State Building
Zdroj: ČTK/AP

Zabití lva, kterého v rámci monitorovacího projektu sledovala i Oxfordská univerzita, připoutalo mezinárodní pozornost nejen krutostí jejího provedení. Vedoucí záchranných sil národního parku v Zimbabwe Johnny Rodrigues uvedl, že následný vůdce smečky s velkou pravděpodobností pobije Cecilovi mláďata, aby založil chov vlastní krve. Tím by došlo k dalšímu úbytku populace Afrických lvů, která za posledních 30 let klesla o celých 60%.

Projekce na Empire State Building
Zdroj: ČTK/AP

Američan přes svého mluvčího vzkázal, že svého činu lituje – prý si ale myslel, že šlo o legální lov. „Spoléhal jsem na odborné znalosti místních profesionálních průvodců, že zajistí zákonný lov,“ prohlásil v úterý. Úřady v USA i Zimbabwe už ale prověřují, zda nešlo o porušení zákona o ochraně přírody.

Africká země navíc aktuálně podezřívá dalšího Američana ze zabití lva při nelegálním lovu. Lev byl údajně zabit letos v dubnu blízko národního parku Hwange.