Oceánolog: Trosky mohly přemístit o tisíce kilometrů silné proudy

Podle expertů je pravděpodobné, že trosky nalezené na Réunionu skutečně pocházejí ze zmizelého letu MH370. Réunion je přitom od původní oblasti pátrání - australského pobřeží - vzdálen přes 7 tisíc kilometrů. Podle oceánologa Zdeňka Kukala je možné, že se trosky dostaly tak daleko díky silnému Jihorovníkovému proudu. Pohyb úlomků zřejmě urychlil i vítr. Další trosky mohou být kdekoli - prohledat celou oblast je podle Kukala prakticky nemožné.

Po zmizení Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines loni v březnu byla prohledána oblast u západního pobřeží Austrálie o rozloze desetitisíců kilometrů čtverečních za použití sonarů i robotických ponorek – dosud se ale nenašlo nic.

Ve středu chodili po pobřeží francouzského Réunionu pracovníci čistící firmy, když si náhle všimli úlomku letadla. Jedná se o dvoumetrový kus vztlakové klapky z křídla. Podle expertů jde téměř jistě o kus Boeingu 777, podle sériového čísla by mělo být brzy jasné, jestli klapka patřila MH370.

Přesun úlomků o 7 tisíc kilometrů? Je to možné, říká oceánolog

Od Austrálie směrem k Mauriciu a Réunionu působí Jihorovníkový proud. „Silný je 30, 40 centimetrů za sekundu. Letadlo zmizelo před 16 měsíci – když si to znásobíte, stačí to,“ podotkl Kukal. Pokud byla část úlomku nad hladinou, mohl trosku navíc postrkovat i vítr.

Možné je všechno. Myslím si, že letadlo odletělo dál, než se očekávalo, a trosky mohly plout po hladině kratší dobu nebo je později vyvrhla nějaká bouře.
Martin Salajka
letecký publicista

Odborníkům napověděla i další věc - na klapce byli přirostlí korýši zvaní svijonožci, kteří žijí v teplé vodě. „Jakýkoli biolog snadno určí, jak dlouho tam jsou, jak jsou staří. A zjistili, že tam jsou víc jak 8 měsíců, to znamená, že klapka byla dost dlouho ponořená. To by souhlasilo, že trosky byly transportovány teplou vodou,“ poznamenal Kukal. Podobným ukazatelem jsou i mořské řasy.

Probádat celou trasu je podle oceánologa de facto nemožné. „Je tam celá indická pánev, Východoindický hřbet. Trosky se mohly potopit,“ uvedl Kukal.

  • Dosud se předpokládalo, že se Boeing 777 letecké společnosti Malaysia Airlines zřítil v jižní části Indického oceánu západně od australského pobřeží poté, co se z neznámých důvodů odklonil od své trasy. Cestující pocházeli ze 14 států, nejvíc bylo Číňanů (153) a Malajsijců (50). Pátracím týmům se navzdory rozsáhlé mezinárodní operaci zatím nepodařilo žádné trosky objevit. Podle malajsijských úřadů neštěstí nikdo nepřežil.