Aj Wej-wej se chystá do Prahy, Londýn mu omezil vízum

Čínský výtvarník a aktivista Aj Wej-wej nedostal půlroční víza do Velké Británie. Vstup do země mu úřady zamítly i přesto, že má mít v Londýně výstavu. Instalace je věnována ničivému zemětřesení v provincii S'-čchuan, kde před sedmi lety zahynulo 80 tisíc lidí. Překvapení je to pro umělce o to větší, že minulý týden mu po čtyřech letech čínské úřady vrátily cestovní pas. Umělec se chystá navštívit také Prahu.

Aj Wej-wej smí do Británie přijet jen na tři týdny - od 9. do 29. září. Disident obvinil britské úřady, že se tak otáčejí zády k bojovníkům za lidská práva. O vízum žádal kromě Velké Británie i Německo, kam dnes přiletěl z Pekingu. Jak zjistila Česká televize, ještě předtím se dohodl s pražskou Národní galerií, že tady vystaví jedno ze svých nejslavnějších děl Zvěrokruh a českou metropoli také navštíví. Česká vláda se k tomu zatím nevyjádřila.

Dvanáct hlav zvěrokruhu, které Aj Wej-Wej vytvořil podle zničeného sousoší před pekingským palácem jako kritiku kolonialismu, bude od února před pražským Veletržním palácem. Místo si ale chce umělec nejprve přijet prohlédnout. Pro české návštěvníky připravuje projekt přímo na míru Veletržnímu paláci, který tady bude už rok po Zvěrokruhu.

Aj Wej-wej vystaví v Praze slavný Zvěrokruh (zdroj: ČT24)

Má Aj Wej-wej ustoupit návštěvě čínského prezidenta?

Britský imigrační úřad zdůvodnil omezení víza pro Aje tím, že sedmapadesátiletý Číňan ve své žádosti zamlčel, že byl v minulosti odsouzen. Umělec ale namítá, že nikdy nebyl oficiálně obžalován ani odsouzen, jen zatčen a vyslýchán.

Některé komentáře obviňují Londýn, že se jedná jen o záminku, aby kritik čínského režimu nemohl být v Británii v říjnu, kdy tam bude na státní návštěvě čínský prezident Si Ťin-pching. Britské úřady ale trvají na tom, že muž "prokazatelně" byl odsouzen čínskými úřady a že může být rád, že dostal "zcela výjimečně" 20denní víza na září. Přitom právě v Británii se menší kopie Zvěrokruhu v zimě vydražila v přepočtu za rekordních 104 milionů korun a bronzovou verzi tu před rokem vystavovali. "Uspořádal jsem víc výstav, kterých jsem se nemohl zúčastnit, než těch, u kterých jsem byl," prohlásil loni Aj.

"Hanba britské vládě!" napsal na Twitteru známý čínský bloger a bojovník za volný přístup k internetu Michael Anti. Ke kritice se připojila také expertka na Čínu v mezinárodní organizaci na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) Maya Wangová.

Čínské úřady minulý týden vrátily Aj Wej-wejovi po čtyřech letech pas. Nejznámější současný čínský umělec krátce poté zažádal o víza pro Německo a Británii. V těchto zemích již v minulosti vystavoval. Velmi rychle obdržel německé vízum, a to na čtyři roky s možností více vstupů.

Aj Wej-wej se synem a partnerkou přicestoval do Německa
Zdroj: ČTK/DPA/Peter Kneffel

Aj Wej-wej je otevřeným kritikem porušování lidských práv v Číně. Strávil dvanáct let v USA, ale v roce 1993 se vrátil do Číny. Roku 2011 byl zatčen pro údajné daňové podvody a téměř tři měsíce vězněn, prý bez formálního obvinění. Tehdy mu úřady zabavily pas. Také dostal pokutu 15 milionů jüanů (asi 58 milionů korun).

Jeho výtvarné instalace se vystavují po celém světě a právě na podzim by se jeho kompozice připomínající ničivé zemětřesení z roku 2008 a další díla měly objevit v Královské akademii umění v Londýně. Aj expozicí připomíná zemětřesení v čínské provincii S'-čchuan z roku 2008, kde zemřelo 80 000 lidí. Umělec tehdy kritizoval vládu za nekvalitní stavebnictví. Materiálem pro jeho novou kompozici byly zkroucené ocelové tyče z budov poškozených otřesy půdy.