Dvojí metr pro dětský ráj: Jako cizinec si v pařížskem Disneylandu připlatíte

Evropská komise řeší rozdílné ceny v pařížském zábavním parku Disneyland. Cizincům se přestává líbit, že z peněženek musejí vytahovat výrazně větší částky než sami Francouzi. Ročně do pařížského Disneylandu zavítá přes 14 milionů lidí, více než polovina z nich jsou právě cizinci.

Zábava něco stojí a v pařížském Disneylandu to platí dvojnásob. Při placení za tuto rodinnou zábavu musejí někteří sáhnout do kapsy hlouběji než jiní. Funguje zde totiž systém dvojích cen a pro místní je tu levněji.

Jenže pokud je jiné národnosti (včetně české), musí si automaticky koupit lístek také do parku s představeními a zaplatit rovnou 62 eur, tedy v přepočtu 1680 korun. Ještě hůř dopadnou cizinci při nákupu rodinného prémiového balíčku. Brit zaplatí zhruba o třetinu víc než Francouz, Němec pak bezmála dvakrát tolik.

Brusel prověřuje dvojí ceny v pařížském zábavním parku (zdroj: ČT24)
  • Rozlišovat klienty podle národnosti totiž odporuje evropskému právu.

Evropská unie zakročila proti podobné diskriminaci už dřív. Například minulý týden vyzvala Sky UK a šest hollywoodských studií, aby přestaly blokovat placené televizní kanály v Irsku a Velké Británii pro klienty z dalších zemí.