Patří trosky nalezené u Réunionu pohřešovanému letu MH370?

Saint-Denis (Réunion) - U ostrova Réunion východně od Madagaskaru se našly trosky, které by mohly patřit zmizelému letadlu malajsijských aerolinek. Let MH370 se ztratil loni v březnu při letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Na jeho palubě bylo 239 lidí. Z dosavadního prozkoumání nalezeného kusu letounu to vypadá, že byl dlouhou dobu ve vodě a na pevninu jej mohly vyplavit proudy z Indického oceánu.

Jak ale uvádí CNN, podle expertů je ještě příliš brzy na to, aby bylo možné potvrdit, že trosky vyplavené ráno na východním pobřeží u Saint-André patří právě pohřešovanému malajsijskému letadlu. Podle místních úřadů jde v případě dvoumetrového nalezeného úlomku o vztlakovou klapku z křídla letadla. Našli ji pracovníci firmy, která má na starosti čištění pobřeží. Letecký publicista Martin Velek předpokládá, že nalezený kus letadla bude s vysokou pravděpodobností identifikovatelný.

Francouzský úřad pro bezpečnost civilního letectví BEA uvedl, že studuje informace o části letounu nalezené na Réunionu v součinnosti s malajsijskými a australskými kolegy. Podle listu The New York Times francouzský zdroj obeznámený s vyšetřováním uvedl, že jde pravděpodobně o část Boeingu 777, tedy stejného typu stroje, jenž se od března pohřešuje.

Let MH370 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizel z obrazovek radarů v noci na 8. března loňského roku. Dosud se předpokládalo, že se Boeing 777 letecké společnosti Malaysia Airlines zřítil v jižní části Indického oceánu západně od australského pobřeží poté, co se z neznámých důvodů odklonil od své trasy. Cestující pocházeli ze 14 států, nejvíc bylo Číňanů (153) a Malajsijců (50). Pátracím týmům se navzdory rozsáhlé mezinárodní operaci zatím nepodařilo žádné trosky objevit. Podle malajsijských úřadů neštěstí nikdo nepřežil.

Réunion, jehož správním střediskem je Saint-Denis, je zámořským departamentem Francie. Ostrov má rozlohu 2512 kilometrů čtverečních a žije na něm kolem 850 000 obyvatel.