Koblenz si oddechla: Dvoutunová letecká puma nebouchne

Koblenz - Pyrotechnici v německé Koblenzi úspěšně zneškodnili dvě letecké bomby z druhé světové války – včetně bezmála dvoutunové britské. Kvůli pumám nalezeným v Rýně muselo dnes opustit domovy 45 tisíc obyvatel tohoto stotisícového města na soutoku Rýna s Moselou. Oblast určená k evakuaci zahrnovala téměř celé historické centrum města, v uzavřené zóně byly také dva silniční mosty přes Rýn.

Policie od rána vyzývala k evakuaci pomocí místního rozhlasu, před pečovatelskými domy se tvořily kolony aut, jimiž lidé odváželi své příbuzné. Za intenzivního deště odvážely autobusy lidi, kteří neměli zajištěno náhradní ubytování, do provizorních prostor ve veřejných budovách. V osm ráno odjel z místního nádraží poslední vlak. O půl hodiny později bylo uzavřeno nádraží, které leží na hlavní trati mezi Mohučí a Bonnem. V evakuačních střediscích bylo připraveno místo pro 12 000 osob, nakonec ale náhradní ubytování využilo jen asi 500 lidí.

Na pravém břehu Rýna hasiči obklopili obě nálože pytli s pískem a vypumpovali z prostoru vodu. Pyrotechnici pak v uzavřené oblasti několik hodin pracovali na zneškodnění obou bomb - britské letecké pumy o hmotnosti 1,8 tuny a americké pumy o váze 125 kilogramů. Po jejich zneškodnění zlikvidovali i sud s jedovatými chemikáliemi nalezený nedaleko.

Koblenz není jediné německé město, kde dnes pyrotechnici zneškodňovali leteckou pumu z druhé světové války. Půltunovou americkou bombu zlikvidovali také v Karlsruhe, kde ji stejně jako v Koblenzi odkryl nízký stav vody v Rýnu. V Karlsruhe ale nebyla nutná rozsáhlá evakuace, protože v bezprostředním okolí pumy nikdo nebydlí. Úřady pouze musely zastavit veškerou dopravu v okolí, včetně říční.

Evakuace v Koblenzi je letos už třetím velkým vyklízením nějakého německého města kvůli nalezení letecké pumy. V lednu muselo domovy opustit 11 500 obyvatel Hannoveru, v říjnu potom 20 000 obyvatel Halle.

Spojenci během druhé světové války svrhli na Německo na 465 tisíc tun výbušnin. Asi každá osmá puma nevybuchla. Důvodem je to, že Britové i Američané je testovali ve Skotsku, kde je tvrdší půda. Nejčastěji se v Evropě používaly 230kilové bomby. K nejničivějším patřily pumy BlockBuster. Ta dvoutunová se svou silou řadí na třetí místo. Při dopadu dokázala zlikvidovat celou městskou čtvrť.

Na českém území se nejčastěji nacházejí a likvidují padesátikilogramové až stokilogramové bomby. Nejvíc jich do průmyslových oblastí dopadlo mezi lety 1944-1945 z amerických, britských a sovětských letounů. Jedna z posledních nevybuchlých bomb se našla v červenci v Liberci u nákupního centra. Až 3 500 lidí muselo být evakuováno, pyrotechnici bombu zničili v bývalém vojenském prostoru Ralsko.

Reportáž Evy Pláničkové a Richarda Samka (zdroj: ČT24)